Uredništvo | 11. 6. 2024, 14:11

Jorg Zupan: Z izkušnjami šele začneš globlje razmišljati o hrani in kreirati

Danijel Čančarević

Jorg Zupan je izjemen kuharski mojster in eden izmed prvih dobitnikov Michelinove zvezdice v Sloveniji ter ponosen lastnik dveh vrhunskih restavracij – Breg in Aftr, kjer vedno poskrbi za nepozabno kulinarično doživetje vsakršnega gosta. Polonci Rahmanović - Poli je v LUŠTnem podkastu med drugim povedal, kako se je začela njegova pot, kako je vstopil v vse svetovne restavracije, v katerih je kuhal, in zakaj se je potem vrnil v Slovenijo.

"Mi smo narod vrtičkarjev. To je del naše kulture, v našem DNK. Če dobim šparglje iz Prekmurja, jih dobim v enem dnevu, in to se pojmuje kot lokalno," je med drugim povedal Jorg, ki nam je zaupal tudi, zakaj se je iz svetovnih restavracij vrnil domov.

Jorgova strast do kulinarične kreativnosti in inovacij se odraža tudi v lastnem urbanem vrtu, ki je nepogrešljiv vir svežih in visokokakovostnih sestavin za njegove jedi. Medtem ko se je kalil v kuhinjah po vsem svetu, kjer je pridobil neprecenljive izkušnje kot stažist v najbolj cenjenih restavracijah s tremi Michelinovimi zvezdicami, se je njegova predanost kulinarični umetnosti popolnoma izkristalizirala.

Še veliko več o Jorgu Zupanu – ali mu je lažje biti bolj kreativen in strasten v kuhinji brez zvezdice ter tudi vse o njegovem ''projektu vrt'' – pa izveste v tem LUŠTnem podkastu.