Živa Avžner | 13. 1. 2023, 09:02

Komik Žan Papič nam je zaupal, zakaj je pred leti zapustil dom in odpotoval v daljno Avstralijo

Instagram/Žan Papič

"Mi komiki imamo srečo, da imamo veliko slabih nastopov. To je res dobro. Spomnim se nastopa v Mariboru v enem lokalu, kjer me je gledalo sedem ljudi. Na eno šalo se ti je eden smejal. Še tega ne veš, ali se ti je posmehoval ali se ti je smejal," je opisal delo komika Žan Papič.

Žan Papič je mlad ustvarjalec, ki pravi, da je humor rdeča nit stvari, s katerimi se ukvarja. Večkrat je nastopil v raznih stand-up predstavah, je znan obraz televizije, saj se je preizkusil v vodenju priljubljenih oddaj Ambienti in Družinski dvoboj. Znan je tudi kot sovoditelj priljubljenega podkasta Fejmiči, pred kratkim pa je izdal svojo prvo pesniško zbirko Steklena glava.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žan Papič (@zanpapi)

Papič se je na RTV Slovenija izšolal za govorca. "Več kot 10 let nazaj sem šel na avdicijo za razvedrilni program. Prijavilo se nas je 300, potem so nas izbrali 100, spet zožali na 50, na koncu pa smo ostali le še trije - dve punci in jaz," je pripovedoval. Izobraževal se je o neverbalni komunikaciji, govoru stoje, sede in med hojo. Prav tako se je naučil interpretacije, saj je tako vzbudil občutek za besedilo. "Ko gledaš napisanega, veš, kaj ti pove, saj imaš ločila, v govoru pa moraš ti to povedati," še pojasni. 

"V Avstralijo sem odšel, da bi prekinil neke ustaljene vzorce v Sloveniji"

Pojasnil je, da je vzorce težko prekiniti, če si ves čas vključen in vpet v dogajanje. Zavedal se je, da se bo domov vrnil s svežo glavo, motivacijo in novimi idejami.

"Ko sem se vrnil, sem bil odločen, da bom komik," nam je zaupal.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fejmiči (@fejmici.podcast)

"Mi komiki imamo srečo, da imamo veliko slabih nastopov"

Papič nam je opisal prigodo, kako je v mariborskem lokalu nastopal pred le sedmimi ljudmi. "Na eno šalo se ti je eden smejal. Še tega ne veš, ali se ti je posmehoval ali se ti je smejal. In če tukaj ne nehaš …" se je pošalil.

Vzporednico je potegnil med začetki komikov in dramskih igralcev. "Oni pridejo z akademije in gredo v neko gledališče. Načeloma je prvi stik razprodana gledališka dvorana, kar je zelo lepo in zelo dobro, ampak nimajo teh izkušenj iz lokalov, kjer trpiš. Ampak ravno tam se izoblikuješ, da lahko potem pač ... Imajo pa drugo, imajo odlično tehniko govora in igre. Imajo druge vrline, v katerih so boljši, ampak mi komiki smo z ulice in nas ne more nič presenetiti," je dejal.

Če želite njunemu pogovoru prisluhniti le v audio verziji, epizodi prisluhnite prek spodnjega okvirčka:

Ali pa nas poslušajte prek:

Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts

Več o Žanu Papiču, njegovi karieri, življenju komika, novi pesniški zbirki, podkastu Fejmiči in drugim zanimivim zgodbam, prisluhnite v podkastu. Se poslušamo?

V Metropolitan podkastu voditeljica Živa Avžner dvakrat na mesec ob skodelici kave gosti različne znane obraze in odkriva njihove zgodbe.

Metropolitan Slovenija

Prisluhnite tudi prejšnjim epizodam Metropolitan podkasta: