Živa Avžner | 20. 11. 2023, 14:01

Ozadje vrhunskih dosežkov judoistke Tine Trstenjak: "Ko pomislim, se je to preprosto moralo zgoditi"

"Ko sem prejela srebrno olimpijsko medaljo, sem si močno oddahnila," nam zaupa Tina Trstenjak.

Prisluhnite novi epizodi podkasta Ob skodelici kave s Tino Trstenjak:

Vrhunski športnici Tini Trstenjak je v njeni bogati športni karieri uspelo nekaj, kar ne uspe veliko športnikom. Doma skrbno hrani zlato olimpijsko medaljo, ki jo je osvojila leta 2016 v Riu, štiri leta pozneje pa je olimpijsko zbirko dopolnila s srebrno olimpijsko medaljo iz Tokia. Poleg tega je bila hkrati olimpijska, svetovna in evropska prvakinja.

Judoistka je lani decembra naznanila konec športne poti, a športu še zdaleč ni pomahala v slovo. Postala je del Mednarodne judoistične zveze (IJF) - dela v IJF akademiji s sedežem na Malti in opravlja delo nadzornice sodnikov v svetovni seriji IJF. "To je sanjski zaključek športne poti," je prepričana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Trstenjak (@tina_trstenjak)

Nova služba ji je prinesla ogromno novih potovanj

Tina Trstenjak je z začetkom letošnjega leta začela z opravljanjem novih dveh služb, zaradi katerih pa ogromno potuje. Potovanja nekdanji vrhunski športnici sicer niso neznana, saj je zaradi tekem ogromno potovala že prej.

"Če bo šlo vse po načrtih, bom letos do decembra obiskala vsaj 16 držav in če seštejem vse dni, ko sem bila odsotna, skupaj nanese vsaj 5 mesecev," je v podkastu Ob skodelici kave z Živo Avžner zaupala Trstenjakova. Dodala je, da bo do konca leta potovala še na Japonsko in v Nemčijo.

Judoistka je imela že med športno kariero ogromno podporo svojih staršev, kar pa se zdaj ni spremenilo. Čeprav obiskuje številne države, sta ji tja sledila že tudi njena starša.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Trstenjak (@tina_trstenjak)

"Vedno sem si želela, da bi uspehe ponovila"

Tina Trstenjak je ena izmed redkih športnic, ki jim je uspelo, da je osvojila naziv svetovne, evropske in olimpijske prvakinje hkrati. "To je zelo redko," je prepričana. Ker je osvojila vse, kar se je osvojiti dalo, si je želela, da uspehe ponovi.

"Pozneje mi je zmaga na evropskem prvenstvu uspela, drugo pa ne, ampak sem bila precej blizu," prizna Tina, ki je štiri leta po zlati olimpijski medalji osvojila še srebrno.

V podkastu Ob skodelici kave je dejala, da so ji mnogi rekli, da je bila ob osvojitvi srebrne olimpijske kolajne bolj vesela kot ob osvojitvi zlate. "Ko sem prejela srebrno olimpijsko medaljo, sem si oddahnila. Teža z ramen je padla. Čutila sem precej pritiska. Javnost je veliko pričakovala od mene. Sama sem pričakovala veliko," je še razkrila.

In če pomisli na najlepši del v športni karieri, ki je bila polna vzponov in padcev? "Toliko, kolikor sem vložila, sem dobila nazaj. Ogromno sem vložila. Ljudje vidijo samo tekmo, ko se ti boriš štiri ali pet borb, ampak za tem je ogromno vložka od mene in vseh, ki so ob meni," je pojasnila Trstenjakova in dodala, da če pomisli, se je moralo tako zgoditi. "Jaz sem živela za to. Vse, kar sem počela, je bilo to, da sem jedla, spala in trenirala. Vse je bilo podvrženo temu. Preprosto se je moralo zgoditi," je zaključila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Trstenjak (@tina_trstenjak)

Vedno izveste kaj novega

Metropolitan s ponosom predstavlja že tretjo sezono priljubljenega podkasta Ob skodelici kave, kjer voditeljica Živa Avžner gosti znane obraze iz sveta zabave in odkriva njihove zgodbe.

Tudi sama namreč ne mara, da se ves čas berejo le iste zgodbe, zato si želi, da pred našim mikrofonom gostje odprejo svoje srce in razkrijejo še kakšno drugo plat, ki javnosti ni tako poznana. "Vedno se maksimalno potrudim, da na kup zberem vse informacije in se na pogovor dobro pripravim. Tako poskrbim, da gostom ne postavljamo vedno istih vprašanj, za katere sem prepričana, da jim je že nadležno desetič povedati isto, ampak jim dam priložnost, da z mano in vami delijo drugačna razmišljanja," doda Avžnerjeva.

Metropolitan

Več o Tini Trstenjak, tkanju prijateljstev v judu, osebnostni spremembi, trpljenju zasebnega življenja, o svoji novi službi, pomenu juda pri oblikovanju karakterja, vlogi trenerja in staršev v športu in kako izgleda Tina na domačem kavču, izveste v novi epizodi podkasta Ob skodelici kave z Živo Avžner.

Prisluhnite prejšnjim epizodam podkasta Ob skodelici kave:

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec