Uredništvo | 27. 1. 2024, 08:00

Slabo spite? To so živila, ki se jim morate za vsako ceno izogniti pred odhodom v posteljo (presenečeni boste)

Profimedia

Ne boste verjeli, katera hrana vam lahko krade spanec.

Nedavna raziskava na Norveškem je razkrila, da samo ena energijska pijača s kofeinom na mesec poveča tveganje za težave s spanjem pri osebah, starih od 18 do 35 let. Toda če imate že tako ali tako težave s spanjem, bi se morali za vsako ceno izogibati tudi številnim drugim živilom. Časnik The Sun je sestavil seznam živil, ki bi se jim pred odhodom v posteljo morali ogniti v velikem loku.

Pekoče omake: Začimbe na osnovi čilija običajno vsebujejo pekoče začimbe, ki lahko dvignejo telesno temperaturo in razdražijo notranjost, kar lahko povzroči zgago, refluks kisline in prebavne motnje. Posledično je ležanje neprijetno, ponoči pa se zaradi tega premetavate in zbujate.

Paradižnikova juha: Vsi paradižniki so zelo kisli, kar lahko zviša raven pH, povzroči zgago, razdraži želodčno sluznico in lahko močno zmoti vaš spanec. Pazite na jedi, ki vsebujejo veliko količino paradižnika, vključno z omakami in solatami.

Čokolada: Nekaj koščkov čokolade se morda zdi neškodljivo, vendar je vsebnost kofeina v tem priboljšku lahko visoka. Večji kot je delež kokaina, bolj moteč bo vaš večerni posladek. V 70-odstotnih različicah je lahko 60 mg kofeina, kar je podobno, kot če bi popili manjšo skodelico kave.

Profimedia

Voda: Da, celo voda! Če jo boste pred spanjem popili preveč, se boste ponoči zbujali zaradi polnega mehurja. Dve uri pred spanjem prenehajte piti, da preprečite nočno uriniranje.

Zrezek: Naš prebavni sistem se čez noč upočasni do 50 odstotkov, zato bo prebavljanje mesa z visoko vsebnostjo beljakovin, zlasti mastnega, kot so kotleti, burgerji in rebrca, trajalo še posebej dolgo. Ker bo vaš želodec še kako aktiven, boste težko zaspali.

Suši: Živila iz fermentiranih sojinih izdelkov, kot so omake za pomakanje, juhe miso, tofu in terijaki marinade, vsebujejo veliko aminokisline tiramina. Gre za je naravno poživilo, ki pospešuje možgansko dejavnost, zato boste težje zaspali.

Profimedia

Smuti: Pripravljene mešane pijače lahko vsebujejo veliko več sladkorja kot navadni sokovi. Zaradi tega lahko raven glukoze naraste in nato hitro upade, kar pomeni, da sicer lahko hitro omagate, vendar ne boste spali globoko in vas verjetno čaka nemirna noč.

Brokoli: Zeleno zelenjavo je pred spanjem najbolje uživati v zmernih količinah. Predvsem brokoli, hkrati pa tudi cvetača, zelje, ohrovt in druge kapusnice ter celo zelena solata, vsebujejo veliko počasi prebavljivih vlaknin. To je odlično za zdravje črevesja, vendar pa lahko njihova predelava povzroči vetrove, zaradi katerih boste morda ostali budni.

Klobase in salame: Konzervirano meso lahko povzroči motnje spanja. Vsebuje namreč veliko aminokislin, ki nam dajejo občutek budnosti. To lahko povzroči živahne sanje in nemir čez noč. Tudi visoka vsebnost maščob in natrija bo vplivala na vaš spanec.

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol