31. 5. 2022, 21:25

Slovenci smo največji ljubitelji krompirja, vendar nas TA narod prehiteva

Profimedia

Kolikokrat na teden si pa vi pripravite krompir?

Slovenci imamo že 22 let društvo, ki se bori za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi in prireja tradicionalni svetovni festival krompirja. Tako nam manjka nam samo še parada krompirja. To že tradicionalno prirejajo v Peruju, zibelki tega gomolja.

Slovenija se tako težko kosa s to državo, v kateri pridelujejo preko 3000 različnih vrst krompirja, praznik, posvečen tej zelenjavi, pa obeležujejo že 17 let.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Active Peru Travel (@activeperutravel)

Krompir je v Peruju proizvod prednikov, ki ga cenijo tudi zaradi njegove visoke hranilne vrednosti. Zanje je to standardno živilo skozi katerega se tudi identificirajo kot Perujci. Ob njegovem prazniku so tudi letos organizirali parado, na kateri so pripravili nešteto krompirjevih jedi, tako da bo vsak našel nekaj po svojem okusu.

Najbolj slavna je zagotovo jed "causa limena", ki jo pripravijo iz rumenega krompirja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by "Él Rincón de Rosita" 🇵🇪 (@cevicheriaelrinconderosita)

Vsak Slovenec v povprečju na leto poje dobrih 60 kilogramov krompirja, ni pa znano kateri način priprave prevladuje. Ob nedeljah je sicer na mizah verjetno najpogosteje pražen krompir kot priloga mesu. Izjema pa je najbrž sever Primorske, kjer na Bovškem raste drobna sorta krompirja "čompe", ki se jejo kuhane v oblicah, zraven pa se postreže skuto.