L. PA. | 10. 6. 2024, 13:56

"Dvigniti Ljubljano na kozmopolitski nivo na področju pitja kave": prihaja festival za kavoljubce

Profimedia

Ljubljana Coffee Festival, ki prestolnico seznanja z najkakovostnejšo kavno ponudbo, se bo letos odvijal med 21. in 22. septembrom.

Je kava za vas le del jutranje rutine? Morda je potem čas, da premislite o tem, kakšno kavo pijete. Znameniti francoski realistični pisatelj Honoré de Balzac naj bi denimo za ohranjanje svoje kreativne energije spil kar 50 skodelic kave na dan. Če kavo poznate le v obliki instant mešanice ali vodene brozge iz lokalnega kafiča, si to verjetno težko predstavljate. 

A pitje kave je lahko mnogo več. "Večina ljudi ne pozna najvišjega nivoja kavne industrije in zato jim umanjka ta poseben segment kavne izkušnje. Celo nekatera najbolje ocenjena vina se ne približajo kompleksnosti vrhunske kave," pravi Peter Ševič, vodja Akademije Stow za pridobitev posebnih znanj s področja priprave kave, in direktor Ljubljana Coffee Festivala, ki Ljubljano že od leta 2016 seznanja z najkakovostnejšo kavno ponudbo.

Letošnjo edicijo festivala je Peter Ševič skupaj z Alešem Turšičem, ustanoviteljem Stow Coffee Roasters in generalnim sponzorjem festivala, ter Blažem Peršinom, direktorjem Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), v okviru katerega deluje tudi Mestni muzej in pod njim kavarna Stow, napovedal na današnji novinarski konferenci, potekal pa bo v Mestnem muzeju med 21. in 24. septembrom 2024.

Na današnji novinarski konferenci so spregovorili Peter Ševič, Aleš Turšič in Blaž Peršin.

Na današnji novinarski konferenci so spregovorili Peter Ševič, Aleš Turšič in Blaž Peršin.

Metropolitan

Darilo kavni kulturi

Pred desetimi leti je Ljubljana dobila pražarno, kavarno in akademijo Stow, festival pa je še ena stopnička višje. "Ko smo začeli s pražarno, ljudje sploh še niso poznali 'specialty' kave. Ideja za kavni festival se je nato rodila zato, ker je Slovenija precej zaostajala, kar se kavne industrije tiče, mi pa želimo slediti ameriškim standardom in pripeljati najboljše v Ljubljano."

Ljubljana Coffee Festival, katerega slogan je "a gift to coffee culture", kar pomeni darilo kavni kulturi, tako po njegovih besedah združuje svetovne prvake bariste, lastnike kavnih posestev, kavne strokovnjake, omogoča degustiranje najdražjih, najbolje ocenjenih in najredkejših kav, na voljo bo tudi ulična hrana in bar z enim najbolj vplivnih svetovnih barmanov, Martinom Hudakom.

Eden od vrhuncev bo panel s strokovnjaki na področju kave, na primer angleškim baristo Jamesom Hoffmannom, ki ga na družbenih omrežjih spremlja več milijonov sledilcev, pa tudi s slovenskimi chefi, kot sta Tomaž Bratovž in Igor Jagodic.

Sicer pa boste na festivalu, za katerega bodo vstopnice naprodaj od petka, 14. junija, med drugim lahko obiskali še predavanja o kavi, razstavni prostor za mednarodne pražarne in uvoznike specialty kave, kjer bodo potekale degustacije espresso in filter kave, interaktivno kavarno, kjer se bodo obiskovalci srečali z vrhunskimi baristi in še marsikaj.  

Morda vas zanima tudi:

Blaž Peršin iz MGML dodaja, da je cilj festivala, da Ljubljana ni več provincionalno mesto na področju pitja kave, ampak postane vzor za to, da posedanje v kavarnah postane kakovostno. 

Dnevna vstopnica za festival vas bo stala 20 evrov, za ves konec tedna pa 30 evrov.

Tim Hafner

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu