L. PA. | 23. 6. 2024, 07:00

Odpira se najdaljša krožna pohodniška pot na svetu

Profimedia

Popeljala vas bo po manj obljudenih kotičkih priljubljene države.

Tudi Portugalska sodi med evropske države, ki se soočajo s čezmernim turizmom na najbolj obljudenih krajih. Da bi v državi zopet vzpostavili ravnovesje, so si zamislili prav poseben projekt: vzpostavitev nove pohodniške poti, najdaljše krožne pohodniške poti na svetu.

Imenovala se bo Palmilhar Portugal, kar bi lahko prevedli kot "Peš po Portugalski", dolga pa bo 3000 km in naj bi državo stala približno 3,5 milijone evrov. Turiste naj bi preusmerila od najbolj zaželenih destinacij, kot sta Lizbona in Algarve, in jim pokazala manj znane lepote dežele.

Projekt je še vedno v teku, začetni del projekta se bo julija odprl v mestu Alenquer severno od Lizbone. Sledil bo odsek v bližini Alenteja na jugu Portugalske, sledi pa gorski Trás-os-Montes na severu. Do konca leta naj bi bilo potem odprtih še petnajst poti, celotna trasa pa dokončana v treh letih, poroča Euro News. 

Morda vas zanima tudi:

Tudi za kolesarje

Krožna pot je zamisel ljubitelja hoje in svetovalca za komunikacijsko oblikovanje Ricarda Bernardesa, ki upa, da bo zanka prerazporedila turizem tudi v dele Portugalske, ki so trenutno manj znani.

Pot sicer ne bo najdaljša pohodniška pot na svetu, ta čast pripada 24.000 km dolgi Veliki kanadski turi, pa bo Peš po Portugalski najdaljši krožni sprehod na svetu. Dolg bo približno toliko kot evropska Via Francigena, starodavna romarska pot iz Canterburyja v Rim.

Čeprav so v imenu poti pešci, bo pot na nekaterih delih odprta tudi za kolesarje, cilj pa je vključiti poti, dostopne osebam z omejeno mobilnostjo. Obenem se snovalci projekta zavezujejo, da bo vedno potekala na javnih površinah, kjer ni asfalta.

Pohod bo dopolnjevala tudi aplikacija, ki bo ponujala aktualne informacije o naslednji lokaciji na poti ter možnost rezervacije prenočišč, prehrane in vstopnic za športne in kulturne dogodke.