L. PA. | 10. 4. 2024, 07:00

Turistov bo v Ljubljani tudi letos kar mrgolelo, koliko bodo morali odšteti za prenočitve? (preverili smo najbolj zaželene hotele)

Žiga Živulovič jr./Bobo

Ljubljana je ena najbolj priljubljenih destinacij za turiste, ki bodo, kot kaže, tudi letos podirali rekorde.

Minuli konec tedna nas je presenetilo za april nenavadno toplo, že praktično poletno vreme, ki bo, vse kaže, še nekaj časa vztrajalo.

Na ljubljanskih ulicah, v lokalih in restavracijah je mrgolelo ljudi, kar je v misli priklicalo poletno sezono, ko je v zadnjih letih, če izvzamemo pandemično obdobje, postalo že skoraj pravilo, da se je čez najbolj obljudene mestne točke s težavo prebijati, pogosto pa je zaman tudi iskanje proste mize v najbolj zaželenih gostinskih obratih.

Kakšen turistični obisk lahko v mestu pričakujemo letos? Konkretnih podatkov Turizem Ljubljana, na katerega smo se obrnili po informacije, še nima, a napovedi so, vsaj za gostince in hotelirje, obetavne. Prenočitev je namreč po vsej Sloveniji več kot pred enim letom.

Po podatkih statističnega urada, ki pa so na voljo, je bil obisk v Ljubljani že na začetku leta (za zdaj so znani podatki za januar in februar) namreč precej večji kot lani. Samo v januarju in februarju je pri nas prenočilo približno 213.000 turistov, kar je za skoraj 4 % več kot lani, če primerjamo celotno letošnje januarsko-februarsko obdobje z lanskim, pa je porast več kot 12 %.

Morda vas zanima tudi:

V Ljubljani je sicer lani v celotnem letu prenočilo približno 2.300.000 turistov. V povprečju je najbolj obiskan mesec v Ljubljani avgust, pretekla leta pa je bil obisk največji ob podaljšanem koncu tedna ob prazniku Marijinega vnebovzetja.

Število turistov v Ljubljani se je že po lanskih podatkih Dnevnika v medletni primerjavi povečalo najbolj med vsemi destinacijami, in sicer kar za petino.

Največ turistov (to velja tudi za ostale predele Slovenije) prihaja iz Hrvaške, Italije, Avstrije, Nemčije in Srbije, poleg prestolnice pa najraje obiskujejo gorske občine.

Koliko bodo turisti odšteli za prenočitve?

Pa je Ljubljana za turiste draga destinacija? Za občutek smo pod drobnogled vzeli nekaj najbolj znanih ali pred kratkim odprtih ljubljanskih hotelov. Preverjali smo ceno prenočitev za dve osebi, izbrano obdobje pa je bilo od 11. do 18. avgusta, torej na tako imenovanem vrhuncu sezone. Ponudbe apartmajev, kjer so cene precej bolj raznolike, tokrat nismo pregledovali.

V hotelu Slon v strogem središču mesta bi za te datume za dve osebi plačali najmanj 1.285 evrov, kar je primerljivo s ceno v B&B hotelu Park na Taboru, kjer teden bivanja stane 1.266 evrov. Zajtrk je v obeh primerih vključen. V Hotelu Lev boste po enem tednu lažji za 1.577 evrov.

Hotel Union v Ljubljani.

Hotel Union v Ljubljani.

Bor Slana/Bobo

Med dražjimi je prenočitev v Grand hotelu Union: en teden za dve osebi v visoki poletni sezoni z vključenim zajtrkom nas bi stal najmanj 1.787 evrov, ter v Vander Urbanem Resortu v Stari Ljubljani, kjer bi plačali 1.668 evrov.

V podobnem cenovnem rangu se gibljeta slovita petzvezdična hotela na Bavarskem dvoru, InterContinental in Grand Plaza. Teden v InterContinentalu z vključenim zajtrkom avgusta stane 1.877 evrov, v Plazi pa 1.657.

Hotel InterContinental na Bavarskem dvoru.

Hotel InterContinental na Bavarskem dvoru.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Malo bolj žepu prijazna opcija je tedensko bivanje v novem hotelu Occidental, ki je del luksuznega stanovanjskega kompleksa Šumi: stalo bi nas malo manj kot tisoč evrov.

Za tiste, ki bi si želeli bivanja v stari Ljubljani, a se jim zdita Vander in prav tako priljubljen hotel Antiq Palace, ki za en teden stane 1.546 evrov, predraga, pa je morda rešitev pred kratkim odprt The Hotel, v katerem bi prišli skozi za 1.046 evrov.

Pa najcenejše bivanje v centru Ljubljane? Ko smo filtre na Bookingu nastavili na maksimalno 100 evrov za prenočišče na noč, so na našem situ med drugim ostali Hostel Celica (688 evrov za en teden), The Fuzzy Log (660 evrov), C-Punkt Hostel (534 evrov), AdHoc Hostel (688 evrov) in Hostel Sleeping Beauty (557 evrov). Skoraj povsod gre za spanje v skupni spalnici ali vsaj deljenje toaletnih prostorov.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk