Š. T. | 13. 2. 2023, 15:42

Kontroverzni nastop Let 3, o katerem govori ves Balkan: krokodilski psihopat, traktor in ŠČ razklali evrovizijsko občinstvo

Instragram/Let 3

Pesem "Mama ŠČ" je vzbudila vrtiljak odzivov, tako pozitivnih kot tudi tistih negativnih. Svoj komentar na temo so prispevali nekdanji član Sester Srečko Blas, politik Zmago Jelinčič Plemeniti in poznavalec Evrovizije Alesh Maatko. 

V hrvaškem izboru za nastop na Evroviziji so veliko prahu dvignili zmagovalci, reška skupina Let 3. Na oder so se pripeljali s traktorjem, na katerem sta bili izpisani črki ŠČ, na odru so nastopili v stiliziranih uniformah, udarno pa je tudi besedilo. Njihova pesem z naslovom "Mama ŠČ!" je dobila največ glasov in Let 3 bodo zastopali Hrvaško na evrovizijskemu izboru v Liverpoolu. 

Reška skupina je že iz preteklosti znana po družbeno kritični osti in provokativnih besedilih in tudi tokrat se niso izneverili svojemu stilu. Z bogatim kostumskim in scenskim nastopom so navdušili občinstvo in strokovno žirijo. Večji del javnosti je pesem razumel kot kritiko na račun predsednika Vladimirja Putina in ruske agresije na Ukrajino. 

Kaj sporoča evrovizijska pesem od Let 3?

"Tema je vojna, pesem je protivojna, nastala je lani poleti, ko sem delal predstavo v Splitu. Prišel je čas med vojno, ko smo se odločili narediti vojno opero in 'Mama ŠČ' je ena od pesmi iz vojne opere," je pojasnil član skupine Damir Martinović - Mrle.

Profesor z zagrebške fakultete za politične znanosti Hrvoje Cvijanović je na Facebooku razčlenil vsebino pesmi in med drugim pojasnil: "ŠČ (ruska šč) pesem Let 3 o Putinovi ("Mati") Rusiji, je najprimernejši estetsko-glasbeni hrvaški odziv za pesem Evrovizije na rusko agresijo. Pa dajmo malo dešifrirati besedilo. "Mama" se v pesmi nenehno ponavlja: "Mama je kupila traktor, mama je poljubila kretena" ... "Mama" kot mati Rusija, Belorusija (Belorusija) pa je sicer model traktorja ..."

Verjetno ni odveč podatek, da je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko za 70. rojstni dan Putinu podaril traktor. "Skratka, mati Rusija ima rada kretena - Putina - malega krokodilskega psihopata, ki grozi z Armagedonom, zaradi česar gre mali človek v vojno. Tako na to gledajo Let 3, edini na hrvaški sceni, ki na simbolično-sarkastičen način označijo rusko agresijo, ki kroji usodo Evrope," je še zapisal Cvijanović.

Bobo

Slovenski odzivi na hrvaško predstavnico Evrovizije

Slovenski politik Zmago Jelinčič Plemeniti je pokomentiral nastop omenjene glasbene skupine: "Tako kot v celotni Zahodni Evropi je tudi na Hrvaškem mentalna raven padla pod povprečje. Ta pesem je v bistvu totalna dekadenca. Če želi pokazati, kako je zahodni del Evrope uničen in brez idej ter čustev, samo da se naredi nek škandal in provocira na tak način, potem bi to razumel."

"Vendar je šlo za tako imenovani umetniški pristop k pesmi, kar se je pokazalo, da so Hrvati povzeli slovenski način dojemanja umetnosti, ki je zelo nizek, in Hrvati so ga spustili še nižje. Mislim, da bo to pri ljudeh vzbudilo odpor, razen pri tistih ekstremno LGBT različicah, tisti bodo ploskali in bodo onanirali, ko bodo videli tistega z vrtnico v riti," je sklenil Jelinčič Plemeniti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Let 3 (@let_3)


"Ko sem slišal, da bodo Let 3 tekmovali na Dori za hrvaško pesem Evrovizije 2023, sem že bil prepričan, da so pravi. Pesem je dobra. Predvsem pa so tako dobro upesnili politično satiro v spevne odbite verze, da delujejo zabavno. A resnica, o kateri pojejo Let 3, vemo, da ni zabavna, je kruta in morilska, proti kateri se Evropa lahko bori tudi s pesmijo," pravi Srečko Blas, ki tudi zelo dobro pozna dogajanje na Evroviziji. 

"Let 3 prihajajo z Reke in poznam njihove pesmi. Njihovi nastopi so vedno prava predstava, vedno z dobro in odbito kostumografijo. In da so pravi za Evrovizijo, je to, da imajo poleg pesmi še zgodbo, ki jo bodo v Liverpoolu gotovo odlično izpeljali. Že s samim prihodom s traktorjem na Doro so pokazali, kaj lahko pričakujemo v Liverpoolu," je prepričan Srečko, ki je skupaj s triom Sestre pred 21 leti poskrbel za odmeven slovenski nastop na Evroviziji.

Alesh Maatko

Alesh Maatko

Helena Krmelj

Alesh Maatko, novinar, ki že dolga leta spremlja Evrovizijo od blizu in izjemno dobro pozna zakulisje, zato je primerna oseba, da je pokomentiral aktualni izbor in glasbeno dogajanje pri naših južnih sosedih: "Kar se tiče hrvaškega izbora Dora, so pripravili vse zelo na ravni, pravi evrovizijski spektakel. Presenetilo me je, da so zmagovalci prepričali stroko, za ljudstvo bi razumel, gledalec pa gleda Evrovizijo z očmi, zanimiv mu je šov, glasba je morda bolj na stranskem tiru."

"Pesem 'Mama ŠČ' je na nek način provokacija, morda na trenutno stanje na svetu, vojne in na vse, kar se dogaja okoli nas."

"Seveda kot parodija, nekateri so to razumeli, nekateri ne, predvsem v tujini na družbenih omrežjih in na spletu so se pojavile številne peticije o diskvalifikaciji te skladbe, ker naj bi veljalo pravilo, da v pesmih niso dovoljena nobena politična sporočila. To bo verjetno še zanimivo, kaj se bo dogajalo v tej smeri," pravi Maatko.

"V besedilu ni kaj spornega, odvisno je od interpretacije"

"Let 3 je vedno provociral, njihov nastop je bil drzen ter provokativen in zanimivo bo videti njihov uradni videospot. Odzivi po svetu so bili zelo mešani, zdi se mi, da je bilo več negativnih kot pozitivnih. Namen je bil dosežen, v vsakem primeru se bo veliko govorilo o Hrvaški, kar je dobra promocija, v Liverpoolu imajo lepe možnosti za finale, ker glasuje ljudstvo," se dogajanja veseli evrovizijski poznavalec.

Let 3 so močno razburkali dogajanje na hrvaškem izboru za Evrovizijo.

Let 3 so močno razburkali dogajanje na hrvaškem izboru za Evrovizijo.

Instragram/Let 3

Lahko bi dejali, "show must go on", zato bo majsko dogajanje, ko bo na sporedu osrednji del evrovizijskega dogajanja, zanesljivo privabilo veliko število gledalcev pred TV-zaslone. Prav tako ni dvoma, da bodo Let 3 s svojo ikonografijo, vrtnicami in vsem drugim pustili močan pečat tudi na liverpoolskem odru.