Uredništvo | 18. 1. 2024, 10:05

Na odru z Rolling Stonesi kot misija nemogoče: "Tja lahko prideš le, če si dim"

Priznani in uradni fotograf legendarne skupine Rolling Stones je v našem podkastu Greenroom razkril, kako je delati z eno največjih skupin vseh časov.

Brian Rašić je po duši rocker. Obožuje Stonese in bil je na najmanj 100 njihovih koncertih. Prvič že leta 1973. Njihove koncerte pa je fotografiral vse od začetka 80. let prejšnjega stoletja. Njegovo delo z njimi kot uradni fotograf pa se je začelo leta 2006, ko je fotografiral njihov največji koncert v zgodovini, na Copacabana plaži v Riu de Janeiru pred dvomilijonskim občinstvom. 

"To so bile na nek način sanje. Seveda se moraš skoncentrirati na svoje delo in na skupino, kaj vse se dogaja zadaj, pa je nepredstavljivo."

Bil je tudi na odru z njimi, poleg Charlieja Wattsa, kar je svojevrsten privilegij. Nihče namreč ne more biti na odru s Stonesi. Zaradi slabe osvetlitve ni mogel posneti dobre fotografije z občinstvom v ozadju, mu je pa uspela kultna fotografija s Charlijem, kako ga pogleda in se mu smehlja v objektiv. Brianova fotografija je bila tudi izbrana za album Copacabana show life. 

Brian Rašić

Delati s Stonesi so želje vsakega glasbenega fotografa, Brian pa je dobil posel z njimi tudi po zaslugi dobrih odnosov s PR-ji in agenti. Vsak član skupine ima svojega, saj gredo vsi dogovori pravzaprav prek manadžementa. "Če so jim všeč tvoje fotografije, te vzamejo za svojega. Vse to je po zaslugi čudovitega Tonyja Kinga, ki je bil osebni PR Micka Jaggerja," pove Brian. "Všeč so mu bile moje fotografije in takrat so jih uporabili tudi za DVD."

Ne spreglejte:

Keith Richards je njegov idol

Na vprašanje, zakaj ga je med vsemi člani skupine najbolj navdušil prav Keith, pove: "Ker je on vse to, kar predstavlja rock'n'roll. Je velik borec in neverjetna osebnost. Uporablja tudi poseben jezik, ima svoje besedišče."

Spominja se dogodka v Londonu, kjer je Keith podpisoval svojo avtobiografijo Life (Življenje) in Brian je bil takrat njegov uradni fotograf. Uspela mu je tudi fotografija, ki je svojevrsten portret Keitha. "Zelo sem ponosen, da ta fotografija visi v njegovi pisarni. Ne vem, če tudi pri njem doma, vendar sem mu dal dve kopiji."

Brian Rašić

Brian Rašić

Arhiv Briana Rasića

Na vprašanje, kakšen pa je Mick Jagger, odgovori: "On je šef. Z njim ne moreš češenj zobati. Prav zaradi njega vse funkcionira tako, kot mora. On se odloča, ne ravno kot šef, vendar nekdo mora biti vodja in on to je. Vsi drugi mu sledijo. Se pa ne šali tako kot Keith."

V pogovoru Brian Rašić med drugim spregovori tudi o trenutno največji pop zvezdi Taylor Swift, ki jo je revija Time izbrala za osebnost leta 2023, in kako se je znašel na zabavi z Đokovićem, razkrije pa tudi delček svojega življenja. Na koncu naš gost spregovori tudi o tem, kako se je delo fotografov danes spremenilo in da mu je zelo žal, da je tako.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete spodaj.

Še naprej spremljajte Metropolitan, saj kmalu prihaja nov podkast Greenroom.

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret