Alma Rahne | 16. 5. 2022, 19:30

Sveže zaljubljeni Hamo: kdo je osvojil njegovo srce?

Marko Alpner

Če maj velja za mesec ljubezni, je prav, da jo tudi opevamo. Srce priljubljenega pevca in avtorja besedil na naši glasbeni sceni namreč že nekaj mesecev bije v ritmu nove ljubezni.

Priljubljena zasedba Hamo & Tribute 2 Love se te dni intenzivno pripravlja na veliki samostojni koncert v Križankah. A še preden oboževalcem predstavijo sklade z novega albuma, nam je njihov frontman, pevec Matevž Šalehar - Hamo, zaupal, kakšen ritual ima s člani, preden stopijo na oder.

Beseda je stekla tudi o ustvarjanju besedil, novem albumu in o novi, sveži ljubezni − kužku Indiju, ki mu polepša vsakdan.

"Koncert je tako mini življenje, neke stvari lahko narediš vnaprej, kakšno je treba sproti in kakšno fališ."

Koncert bi sprva moral biti 22. 02. 2022, na poseben dan (datum, ki se bere enako naprej in nazaj). Verjamete v moč numerologije?

Niti ne, ampak glede na to, da so naši albumi vsi naslovljeni s številko, gre mogoče za kako podzavestno ljubezen (smeh). Je pa res, da je 22. 02. 2022 krasen datum, čeprav tudi 22. 05. 2022 ni slab. Z malo domišljije se vse te dvojke in petka, spremenijo v srčke in prav to srce iz dvojk je že 15 let naš logotip.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hamo & Tribute 2 Love (@tribute2love)

Kako potekajo priprave na Križanke?

Predvsem že dolgo potekajo. To je naš največji samostojen špil, tako da poskušamo odpraviti vse morebitne težavice in probleme. Ogromna ekipa bo tam, luči, zvok, televizija radio. Vse to je treba sinhronizirati v nekaj, kar bo komaj opazno in bo šlo lepo skupaj z nami in našo muziko. Ogromno dela, ogromno promocije, vse je ogromnejše, kot smo vajeni. Smeh. Super bo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @hamo_od_tribute2love

V Križankah boste s skupino Hamo & Tribute 2 Love imeli prvi samostojni koncert. Kako drugače je od intimnih koncertov? Je prisotne več treme?

Trema načeloma ni vezana na število obiskovalcev, več je ljudi, lažje se je rešiš, oziroma lažje jo skriješ (smeh). V klubih, kjer je bolj ena na ena, je to bistveno težje. Važno je, da je trema, koncerti brez treme so slabi.

Za vas smo na naši Facebook strani pripravili NAGRADNO VPRAŠANJE. Pogoji nagradne igre so znani, odgovor pa najdete v tem članku, ki ga pravkar prebirate.

Kar se tiče intimnosti, pa delamo na tem, da bomo v Križankah poskusili prav to. Če nam bo uspelo narediti klubski špil, smo zmagali. Jaz mislim, da se da tudi na Wembleyju narediti intimen koncert. Seveda pa je bistveno drugače, če s tabo poje 3000 ljudi, kot če jih poje 300. Veselim se bistveno bolj, kot se bojim, no ne vem, vprašajte me pet minut preden grem na oder (smeh).

Kaj lahko pričakujejo obiskovalci? Jim pripravljate kakšno presenečenje?

Vsak naš koncert je presenečenje. Nikoli ne igramo tako, kot smo posneli in obratno. Sigurno imamo še kako karto v rokavu, ampak za to bo treba priti na koncert (smeh).

Nadica Petrova


 
Glede na to, da imate, če se ne motim, okrog 60 skladb, kako izbrati tiste 'prave' in jih uvrstiti v repertoar?

Mislim, da jih je skupaj 67, studijskih. To je vedno težko. Predstavili bomo nekaj z novega albuma in tako že izgubiš pet, šest starih hitov. Potem je pa tukaj bend, kjer ima vsak svoje favorite, potem pa še publika. Uf ... Vsak bi nekaj svojega. Ponavadi jaz napišem setlisto in obvelja moja (smeh). Poskušam pa upoštevati vse glasbene želje.

Ko smo na odru, šele vidimo, koliko sem "falil" in zelo velikokrat popravljamo setlisto sproti. Včasih kak komad ne paše v trenutek in preprosto leti ven. Včasih dodamo še štiri, ki jih ni na papirju. Pa sva spet pri presenečenjih. Koncert je tako mini življenje; neke stvari lahko narediš vnaprej, kakšno je treba sproti in kakšno fališ (smeh).

Imate kakšen poseben ritual, navado preden greste na oder? Imate mogoče kaj za srečo?

Preden gremo na oder nas Buco (bobnar Martin Janežič, op. a.) parfumira. Vse, od benda do ekipe. Vsi dišimo enako in vedno drugače. Ne vem, za nahrbtnik parfumov ima s sabo. Ne spomnim se, od kdaj to počnemo, smo pa glede tega zelo dosledni. Noben izmed nas ni prav zelo vraževeren, ampak dišati moramo pa isto (smeh).

Marko Alpner

"Z ljubeznijo je pri meni tako kot z albumi. Ne znam jih prešteti ..."

Vaš novi album "22" bo izšel na dan koncerta v Križankah. Kako bi ga opisali, za kakšen album gre?

Najboljši (smeh). Zagotovo naš najboljši. Pravijo, da gre za naš peti studijski album, čeprav je po našem štetju že sedmi in zdi se mi (pa to se mi zdi za vsakega), da zdaj že res vemo, kako zvenimo. Vsak album smo bolj mi. Tokrat nam je res uspelo. Ko se bova menila o naslednjem albumu, lahko mirno prepišete kar ta odgovor.

Veliko uspešnic govori o ljubezni. Je res ljubezen stvar, ki se nikoli ne izpoje?

Z ljubeznijo je pri meni tako kot z albumi. Ne znam jih prešteti in pri vsakem albumu sem prepričan, da sem zajel bistvo ljubezni. Da sem jo končno poštekal (smeh). No tokrat odkrito priznam, da sem tudi z albumom 22 prišel do spoznanja, da o ljubezni nimam pojma (smeh). To me navdaja z optimizmom, ker če ne vem nič, me hudič lahko še vedno šokira in bom imel kaj materiala za novo plato (smeh).

O besedilih: "Srečen nisem ničesar napisal, oziroma je bilo slabo."

Od kje črpate navdih za ustvarjanje?

Iz vesolja (nasmeh). Ne vem, iz okolice iz ljudi, znancev, narave. To se kar nalepi name, nimam kaj dosti vpliva na to. Jaz samo zapišem, posnamem, ujamem. Težko naredim komad po naročilu. Ne verjamem v to. Če me komad hoče, me nekako najde. Včasih me lahko ujameš, ko sem parkiran na avtobusni in brundam v telefon. Pa sem šel samo v trgovino, tako da so bili slabi pogoji za navdih. Naj ga ne zmanjka, samo to lahko dodam (smeh). 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @hamo_od_tribute2love

Je lažje pisati besedila srečno zaljubljen ali s strtim srcem? Zakaj?

Ah, srečen nisem ničesar napisal, oziroma je bilo slabo (smeh). Takrat nimaš ostrega fokusa, takrat živiš sam od sebe, brez naporov, zadrogiran z dopaminom. Ko si na tleh, in ko si sam, ali kako že gre ... Takrat je praznina, ki rabi ljubezen. Takrat pridejo vrstice in melodije. Ne vem zakaj, ampak takrat je tega bistveno več. Če nekako to zabeležiš, lahko po tem, ko se svetloba vrne, obrtniško spakiraš dober komad. To je recimo neka moja formula.

Marko Alpner

Ste kdaj kakšno pesem napačno ocenili in se je ravno ta na koncu izkazala za velik hit? Ali obratno.

Vse (smeh). Nimamo nekih strašnih hitov, imamo pa par večnih komadov, kar pozitivno vpliva na mojo samozavest pri pisanju pesmi (smeh). Ampak ja bistveno je, da smo jaz in bend s komadom zadovoljni. Od tukaj do hita, je še dolga pot. Če komad ne pride do poslušalcev, to še ne pomeni, da je slab. Pomeni, da imaš slabega piarovca (smeh). Če imaš slab video, to spet ne pomaga komadu. Tole bi bil lahko vojna in mir dolg odgovor, ki bi našteval, kaj vse gre lahko narobe in zato ni kriv komad. Spet je lahko vse narejeno prav, pa komad ne deluje. Mislim, da o tem nihče nima preveč pojma, morda gre bolj za nek občutek. Aha, tole pa obeta. Jaz sem se malokrat zmotil, je pa res, da delam samo hite (smeh).

O dveh ljubeznih: "Tari se ni treba boriti za mojo pozornost ..."

S partnerico Taro Zupančič sta lani dobila šetlandskega ovčarja Indija. Kako ste se navadili na novega člana družine?

Z lahkoto. Res je kul pes. Nisem bil preveč navdušen nad idejo psa, pa me je pregovorila (smeh). Ni mi žal.

Osebni arhiv Matevž Šalehar

Rekli ste, da ste zaradi Indija ''na frišno zalublen''. Sta se hitro navadila eden na drugega? Vam je že kaj upičil ali ponesreči uničil?

Mogoče bo na novi plati kakšno lajanje (smeh). Veliko snemam doma, tako da tišine ni več. Ampak zdaj je še mulc, ga bomo že naučili kako in kaj. Zelo je dovzeten za učenje, me ne skrbi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @hamo_od_tribute2love

Kako zelo se vam je z njegovim prihodom spremenilo življenje?

Mislim, da sem bil letos večkrat v gozdu nad hišo kot prej v celem življenju. Upam si trditi, da sem postal odvisnik od svežega zraka. Če bi me to vprašali, preden sem ga dobil, bi rekel, da se to ne more zgoditi. Evo, na koncu bom še športnik postal (smeh).

Sta vidva z Indijem po novem največja zaveznika ... Malo v šali pa vendar, se mora zdaj Tara 'boriti' za vašo pozornost?

Tari se ni treba boriti za mojo pozornost. Dovolj je, da je in ima vso mojo pozornost (smeh). 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tara Zupančič (@varishana)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.