16. 5. 2022, 19:51 | Vir: STA

Nagradi Ita Rina in zlati lok gresta v nove roke junija

Uredništvo

Lani sta nagrado za življenjsko delo prejela igralec Ivo Barišič in plesalec Milko Šparemblek.

Znani so prejemniki nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) in sekcije plesnih ustvarjalcev leta, ki deluje znotraj društva. Nagrado Ita Rina za življenjsko delo prejme igralka Silva Čušin, veliko nagrado zlati lok za izjemen prispevek, bogatitev in razvoj plesne umetnosti na filmskem in avdiovizualnem področju pa Barbra Drnač.

"Preciznost, subtilnost, mirnost in neverjeten občutek za filmski jezik so zaščitni znak njenega dela"

Kot piše v obrazložitvi za nagrado, poimenovani po igralki Iti Rina, "o presežkih v slovenskem filmu se enostavno ne moremo pogovarjati, ne da bi pri tem izpostavili stvaritev igralke in filmske ustvarjalke Silve Čušin". Poleg obširnega opusa filmskih in televizijskih vlog v obrazložitvi navajajo njeno značilno igralsko prezenco.

"Kreacije Silve Čušin podirajo vse negativne stereotipe slovenske filmske igre, na ekranu namreč vedno deluje naravno, prepričljivo, živo in nepredvidljivo. Preciznost, subtilnost, mirnost in neverjeten občutek za filmski jezik so zaščitni znak njenega dela ... Skozi njeno igro pronicata dostojanstvo in veličina ne glede na status in velikost vloge, ki jo uprizarja," še piše v obrazložitvi.

"Že vrsto let zapolnjuje manko strokovnih in poljudnih prispevkov s področja plesnega novinarstva"

"Barbra Drnač kot plesna novinarka in kritičarka v naši kulturni sredini predstavlja sinonim za promocijo plesa," piše v obrazložitvi nagrade za življenjsko delo zlati lok. Na medijskem in plesnem področju deluje od uvedbe plesne oddaje Dance Session, ki se danes imenuje Prada plesa.

Kot urednica, avtorica in voditeljica ostaja zvesta osnovni liniji oddaje, ki vključuje vse zvrsti plesa. Tako že vrsto let zapolnjuje manko strokovnih in poljudnih prispevkov s področja plesnega novinarstva. Leta 2007 je odprla še platformo Parada plesa, ki je edini spletni plesni medijski portal. Ob promociji plesa v slovenskem prostoru, s katero se ukvarja že 30 let, v obrazložitvi izpostavljajo tudi njeno udeležbo na največjih mednarodnih plesnih festivalih, kjer promovira slovenski ples.

Nagrade in priznanja bodo tako kot lani podelili na otvoritvenem večeru igralskega filmskega festivala Krafft - Kranj, ki bo 14. junija v Letnem gledališču Khislstein.

Stanovske nagrade in priznanja letos podeljujejo drugič

Priznanje kontraplan za zaslužnega filmskega sodelavca, ki je s svojim delom pripomogel k odličnosti igralk ali igralcev v avdiovizualni produkciji, prejme asistent režiser Igor Godina.

Nagrado glas risanke prejme igralka Lena Hribar Škrlec. Nagrajena je za najboljšo sinhronizacijo v risanih serijah Šola za pošasti in Bela in Sebastijan ter v risankah Kvartet rogov.

Igralca Liza Marijina in Sandi Pavlin letos dobita nagrado veliki plan za najboljše igralske stvaritve v dveletnem ustvarjalnem obdobju. Liza Marijina za vlogo v filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko, Pavlin pa za vlogo v filmu Sanremo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nita Palmera (@qarppa)

Komu so šli v roke še ostali loki?

Na plesnem področju pa so letos nagradili kratki plesni film James Bond 007 - Skyfall ter kratki plesni film The Greatest Showman - This is me, njuna koreografa sta prejela priznanje lok za inovativno, domišljeno in estetsko izvirno plesno kreacijo na področju AV del.

Z lokom sta ovenčana še kratka plesna filma Horizon Nastje Bremec Rynia in Michala Rynia in Malaguena Jagode in Jurija Batagelja. Oba sta nagrajena za unikatno, avtorsko prepoznavno, vsebinsko zaokroženo in izvedbeno dovršeno plesno stvaritev na AV področju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.