Petra Arula | 13. 3. 2020, 13:26

Oriana Girotto o svoji družini, ki je v karanteni v Italiji : "Zaprti so v hišo!"

Monica Girotto
Oriana Girotto o svoji družini, ki je v karanteni v Italiji : "Zaprti so v hišo!" (foto: Monica Girotto)

Oriana Girotto svoje družine v Italiji ni videla že dolgo in tudi ne ve, kdaj se bodo lahko spet objeli. Zaupala nam je, kako zdaj živi njena družina in prijatelji ter kaj zares pomeni življenje v karanteni.

Kako doživljate širjenje korona virusa v Italiji, kjer imate svojo družino?

Ker moja družina živi v Italiji, sem od vsega začetka spremljala dogajanja po televiziji in omrežjih in že takrat sem se zavedala, kako hitro se virus širi. Jasno mi je bilo, kakšne bodo posledice, in to se je tudi zgodilo – moj brat je začasno izgubi delo v kazinoju v Benetkah, zdaj že štiri tedne ne dela, šole so se zaprle že pred enim mesecem, v trgovinah je velika panika.

Je v trgovinah še vedno panika? Po tolikem času?

Ja, še vedno. Vsi veliki centri so zaprti, delujejo le majhne trgovine, in še to ne vse. Poleg tega moraš imeti potrdilo, ko greš ven …

Vsakič ko zapustiš stanovanje, moraš imeti potrdilo, tudi če greš sprehajat psa?

Ja, tudi ko greš sprehajat psa. Na potrdilu mora pisati, iz katerega stanovanja si, kam si namenjen, koliko časa boš zunaj, vedno mora biti naveden pravi razlog za odhod od doma. Potrdilo dobiš na internetu, policija je povsod in nadzoruje na vsakih 200 metrov. V avtu ne sme biti več kot ena oseba in tudi ko si v avtu, moraš imeti potrdilo.

Kako to doživljajo vaši domači?

Strinjajo se z ukrepi, saj menijo: hujši ukrepi kot bodo, prej se bo virus nehal širiti.

Torej je vaša družina zaprta v svoj dom. K sreči so zdravi, pravite.

Ja, naši so vsi zdravi, držijo se doma in nimajo od česa zboleti. Gledajo veliko filmov, berejo knjige, veliko kartajo … Lahko rečem celo, da so še poglobili vezi med seboj. Tudi sama sem ves čas v stiku z njimi prek interneta in čeprav se nismo videli že tri mesece, smo močno povezani. Seveda pa jih pogrešam tudi v živo. Najprej je bilo veliko dela in sem rekla, da pridem po tem, no, potem pa je prišel virus …

Poleg tega, da svojih niste videli že dolgo, a so k sreči zdravi – vas je kdaj zajela panika?

Seveda sem se ustrašila, ko je korona virus preplavil Italijo. Obenem so občutki ob tem, da se v moji rojstni deželi vse ustavlja, da odpadajo službe, precej grozljivi. Iščemo torej druga izhodišča, zavedamo se, da moramo biti čim bolj prilagodljivi in da moramo sprejeti trenutno situacijo.

In zdaj je virus tudi tu, v Sloveniji. Kako se odzivate nanj?

Na prihod virusa sem se začela pripravljati že prej, predvsem psihološko, ker sem točno vedela, kako bo, ko pride v Slovenijo. Odpadla so turistična vodenja. Odpadlo je vodenje prireditev. Odpadlo je delo v Mini teatru. Ker sem vedela, da se bo to zgodilo, sem poskrbela, da imam več dela prek spleta, da več prevajam.

Trgovanje in informacije z drugimi državami potekajo predvsem preko interneta, manj je stika z ljudmi. Tudi doma smo se začeli organizirati v primeru, da bi se zaprli vrtci, zato smo bili tudi na to odredbo države že pripravljeni. Vsekakor pa me še vedno skrbi, saj ne vem, koliko časa bo vse skupaj še trajalo, človek v takih okoliščinah ne more biti povsem miren.

Preberite še: Interaktivni e-zemljevid, ki V ŽIVO spremlja širjenje koronavirusa po svetu! ALI Kje bomo našli Slovenca s koronavirusom? V službi, verjetno. Ali pa pri frizerju. (Piše: Darjo Hrib)

Priporočamo tudi: Kako se o koronavirusu pogovoriti z otrokom

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.