L. PA. | 30. 3. 2024, 09:00

Mračna plat prezgodnje slave: kaj vse so morali pretrpeti otroški zvezdniki?

Profimedia

Nickelodeonove otroške oddaje in serije so veljale za valilnice talentov, toda v ozadju ... 

Da Hollywood v devetdesetih letih in po začetku novega tisočletja ni bil tako bleščeč kraj, kot se nam je tedaj zdelo, je zdaj že jasno.

O spolnih zlorabah, nadlegovanju, seksizmu in pokroviteljskem odnosu vplivnih moških so po začetku gibanja JazTudi spregovorile številne zvezdnice; po zaslugi spremembe mentalitete, ki je sledila množičnim razkritjem, danes drugače gledamo tudi na odnos javnosti do superzvezdnic in "it" deklet tistega časa, kot so Britney Spears, Lindsay Lohan in Paris Hilton, ki so bile neprestano pod drobnogledom javnosti, secirane zaradi svojega telesa, ljubezenskih razmerij, načinov zabave in podobno.

Kot kaže, nič boljše vzdušje ni vladalo v zakulisju otroških oddaj. Že leta 2018, nekje hkrati z razmahom gibanja JazTudi v Hollywoodu, so prve obtožbe padle tudi na Dana Schneiderja, producenta na kanalu Nickelodeon, ki je bil zaslužen za številne uspešne otroške oddaje.

To so bile na primer The Amanda Show z Amando Bynes, Victorious, v katerem je zaslovela Ariana Grande, Zoey 101 z Jamie Lynn Spears, iCarly z Jennette McCurdy, ki je pred kratkim izdala avtobiografsko uspešnico, in druge.

Dan Schneider z ženo in otroškima zvezdnicama Ariano Grande in Jennette McCurdy.

Dan Schneider z ženo in otroškima zvezdnicama Ariano Grande in Jennette McCurdy.

Profimedia

Schneiderja naj bi tedaj preiskovali tudi zaradi suma spolnega nadlegovanja, namigovalo se je, da zaradi fetiša na stopala fotografira noge svojih mladih varovancev, pa tudi, da v serije načrtno vključuje kadre golih stopal, igralce prosi za masažo in jim pošilja neprimerna sporočila. 

A spolnega nadlegovanja mu nazadnje niso dokazali, je pa bilo ugotovljeno, da se je na neprimeren način znašal nad igralci v svojih oddajah in imel nenadzorovane izbruhe jeze, zato so na Nickelodeonu prekinili sodelovanje z njim.

Spolne zlorabe

Toda namigovanja na Schneiderjev več kot neprimerni odnos do otroških igralcev s tem niso potihnila. Najbolj šokantne govorice so, da naj bi Schneider spolno zlorabil vsaj dve "svoji" otroški zvezdnici, Jamie Lynn Spears in Amando Bynes, ki sta obe zanosili.

Odnos med Amando Bynes in Schneiderjem je nasploh že dlje pod drobnogledom, saj je Bynesova, ki se v tistem času ni dobro razumela s svojimi starši, nekaj časa celo živela s Schneiderjem in njegovo ženo, obstajajo pa tudi skrb vzbujajoči posnetki, na katerih je s Schneiderjem v džakuziju.

Amanda Bynes, nekoč ena najbolj perspektivnih mladih zvezdnic, je po končani karieri otroške in najstniške zvezde zapadla v droge in si nikoli ni opomogla, nekateri pa so prepričani, da je za to delno krivo tudi toksično okolje pri Nickelodeonu in čuden odnos s Schneiderjem.

Amanda Bynes je bila ena najbolj perspektivnih mladih igralk.

Amanda Bynes je bila ena najbolj perspektivnih mladih igralk.

Profimedia

Da na snemanjih ni bilo vse, kot bi moralo biti, je pred dvema letoma ponovno spomnila tudi Jennette McCurdy v svojem avtobiografskem delu Vesela sem, da je mami umrla: čeprav Schneiderja ni nikjer neposredno poimenovala, je pisala o "stvarniku", ki jo je silil, da mladoletna pije alkohol, se je dotikal na neprimeren način in želel, da pri 15 letih na snemanju nosi mikro kopalke.

Potem pa je letos izšla še dokumentarna serija Quiet on Set: The Dark Side of Child TV (Tišina na snemanjih: temna plat otroških serij), ki dogajanje v zakulisju snemanja otroških uspešnic postavlja v širši kontekst, saj se poleg Schneiderja osredotoča še na dve problematični moški figuri, zaposleni pri Nickelodeonu, ki sta pripomogli k temu, da so bila leta snemanj za nekatere otroške igralce pravi pekel: asistent producenta Jason Handy in učitelj govora in igre Brian Peck.

Peck danes tudi uradno velja za spolnega zločinca, saj je spolno zlorabil Draka Bella, zvezdnika priljubljenega otroškega šova Drake & Josh, Handy pa naj bi nadlegoval dve dekleti.

Seksualiziranje mladih igralk

Po ogledu serije so besni tudi oboževalci Ariane Grande, kajti Quiet On Set je spomnil na nekatere prizore igralke in pevke iz časov, ko je igrala Cat Valentine v seriji Victorius.

Na posnetkih, ki so zaokrožili tudi po družbenih omrežjih, mora tedaj rosno mlada igralka početi precej bizarne reči, na primer na sugestiven način ožemati krompir ali se med ležanjem na postelji z vodo polivati po prsih in obrazu. Oboževalci so zdaj prepričani, da je Schneider, ki je pisal te scenarije, Grandejevo načrtno seksualiziral.

@lilman_188 Replying to @Simone 🥀 @Nickelodeon @arianagrande #abuse #abuseawareness #mentalhealthmatters #danschneider #quietonsetthedarksideofkidstv #drakeandjosh #nick #victorious ♬ original sound - Wyatt 6

Schneider je sicer prekinil molk in dejal, da je bil ogled serije Quiet on Set zanj izjemno težka izkušnja in da obžaluje nekatera svoja pretekla dejanja, na primer, da je od igralcev zahteval, da ga masirajo. 

"Nekaterih stvari se zagotovo sramujem in določenim ljudem dolgujem iskreno opravičilo." Trdi pa, da so bili vsi prizori in šale pisani izključno za otroško občinstvo, da nikogar ni načrtno seksualiziral in da je težava v tem, da se na te prizore zdaj gleda z odraslimi očmi.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel