Uredništvo | 8. 9. 2023, 10:44

Prva obletnica smrti: tako se je kralj Karel III. s srčnim sporočilom poklonil kraljici Elizabeti II.

Profimedia

V sporočilu je spomnil na njeno predanost služenju in se obenem zahvalil podanikom za njihovo podporo v zadnjem letu.

Kralj Karel III. je posnel uradno sporočilo ob obletnici smrti kraljice Elizabete II. Monarhinja z najdaljši stažem je umrla 8. septembra 2022, njen sin pa je takoj po njeni smrti zasedel prestol.

"Ob obeleževanju prve obletnice smrti njenega pokojnega veličanstva in mojega prevzema se z izjemno naklonjenostjo spominjam njenega dolgega življenja, predanega služenja in vsega, kar je pomenila mnogim od nas," je dejal kralj Karel III

Ob tem se je zahvalil tudi narodu za vso podporo in ljubezen, ki sta jo bila skupaj z ženo deležna v tem prvem letu kraljevanja. 

"Tudi jaz sem globoko hvaležen za ljubezen in podporo, ki je bila izkazana meni in moji ženi v tem letu, ko se po svojih najboljših močeh trudiva, da bi vsem vam služili."  

Buckinghamska palača je ob pisnemu sporočilu objavila tudi tonski posnetek sporočila, temu pa je dodana še nikoli videna fotografija 42-letne kraljice iz leta 1968, ki ga je posnel Cecil Beaton, navaja People

Ljudstvu je bila predana vse do smrti

Elizabeth Alexandra Mary je prestol zasedla po spletu družinskih okoliščin, saj ni bila v neposredni liniji za nasledstvo. Njen stric kralj Edvard VIII. se je kroni odrekel zaradi ljubezni, zato ga je nasledil njegov mlajši brat Jurij VI. Po njegovi smrti pa je Elizabeta II. kot njegova hčerka postala prestolonaslednica. Kraljica je postala 6. februarja 1952, njeno uradno kronanje pa je bilo 2. junija 1953.

Ljudstvu je služila vse do smrti, ko je v starosti 96 let na gradu Balmoral mirno zaspala. Prav na tem gradu pa prvo obletnico smrti Karel skupaj s soprogo, kraljico Camillo preživlja tiho in zasebno. Prestolonaslednik, princ William pa se bo s svojo soprogo Kate smrti babice spomnil v cerkvi v Walesu.

Kraljeva družina je sporočila, da bodo v kraljevih parkih v Londonu v znak spoštovanja izstrelili topovske salve, še navaja People.

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO