6. 5. 2023, 13:04 | Vir: STA

Večni prestolonaslednik je končno postal kralj: imamo fotografije s kronanja

BBC/posnetek zaslona

Kronanja se je udeležil tudi princ Harry: a poglejte, kam so ga posedli.

V Londonu se je zgodil obred, poln simbolike, ki sega skoraj tisoč let v preteklost, in med drugim vključuje kraljevo prisego, maziljenje, umestitev in samo kronanje. Karel III. je uradno postal kralj Združenega kraljestva.

Čeprav je obred zakoreninjen v skoraj tisoč letih zgodovine, je prilagojen sodobnemu Združenemu kraljestvu. Postregli so z več odstopanji od dosedanje tradicije. Kot kralj je namreč Karel III. tudi vodja anglikanske cerkve, a vodi versko in etnično veliko bolj raznoliko državo, kot jo je ob kronanju prevzela njegova mati. 

Profimedia

Med drugim so bili med sodelujočimi tudi škofinje in voditelji verskih manjšin, seznam gostov pa je bil veliko bolj raznolik kot v preteklosti, ko so ga v veliki meri zapolnjevali pripadniki starega plemstva. Pomembno vlogo so igrali tudi keltski jeziki. Ob visokih gostih so poleg tega prvič sedeli tudi običajni predstavniki javnosti, ki so vabila prejeli zlasti zaradi udejstvovanja na področju dobrodelnosti.

Profimedia

Karla III. je pričakalo nekaj več kot 2200 gostov iz 203 držav. Med njimi je bila tudi Nataša Pirc Musar, smo poročali.

Obred kronanja

V okviru obreda, ki ga je vodil canterburyjski nadškof Justin Welby, je bil Karel III. z besedami "predstavljam vam kralja Karla, vašega nespornega kralja" uradno predstavljen zbranim. Ti so odgovarjali z besedami "Bog naj obvaruje kralja". Moderator škotske cerkve je nato kralju izročil posebej za to priložnost izdelano Biblijo.

Profimedia

V drugem delu je sledila prisega kralja, ki je med drugim obljubil, da bo ohranjal anglikansko cerkev in vladal v skladu z zakoni. V nadaljevanju obreda je sledilo maziljenje, umestitev in samo kronanje.

Profimedia

Pri tem sta bili uporabljeni tako imperialna krona kot tudi znamenita krona svetega Edvarda, ki je iz čistega zlata. Gre za simbol monarhove avtoritete, ki je bila narejena leta 1661, uporablja pa se zgolj ob samem kronanju.

Gostje

Prestolonaslednik princ William je dogajanje spremljal iz prve vrste. V opatijo je v spremstvu soproge Kate vstopil tik za kraljem.

Profimedia

Z njima sta bila njuna otroka, princesa Charlotte in princ Louis, medtem ko je princ George sodeloval tudi v samem sprevodu.

Profimedia

V prvi vrsti je bil tudi Karlov najmlajši brat Edward s soprogo Sophie. Med ožjimi družinskimi člani je v tretji vrsti sedel tudi princ Harry.

Okrasitev opatije

Teme kronanja po novem odsevajo Karlova vseživljenjska prizadevanja na področju biotske raznovrstnosti in trajnostnega razvoja.

Profimedia

Opatijo tako krasi sezonsko cvetje z več koncev britanskega otočja, v obredu uporabljajo ceremonialna oblačila s prejšnjih kronanj, olje za maziljenje pa je vegansko.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord