M. P. | 14. 5. 2022, 14:30

Ste tudi vi OPAZILI drzno potezo srbske predstavnice na Evroviziji, o kateri govori ves Balkan?

Youtube/posnetek zaslona
Ste tudi vi OPAZILI drzno potezo srbske predstavnice na Evroviziji, o kateri govori ves Balkan? (foto: Youtube/posnetek zaslona)

Nobenega dvoma ni, da je pevka Ana Đurić z umetniškim imenom Konstrakta v vsakem pogledu posebna. A če ste pozorno gledali njen polfilnalni evrovizijski nastop, ste opazili še eno zanimivost ...

Že pred odhodom v Italijo je Ana povedala, da je premislila o vsaki podrobnosti predstavitve svoje pesmi.

Nastop, ki si ga zapomniš

Njen nastop je na polfinalnem izboru letošnje Evrovizije izstopal med ostalimi izvajalci.

Zato je bila njena uvrstitev v sobotni finale na nek način pričakovana. Konstrakta je sicer po evrovizijskih stavnicah med bolj izpostavljenimi predstavnicami, uvrščajo jo med prvih deset.

A ob njeni scensko zelo domiselni in vrhunski izvedbi pesmi, je marsikomu v oči padla tudi njena obutev.

Ste tudi vi med tistimi, ki so opazili, da je bila pevka obuta v 'borosane'?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Татјана Алексиќ (@aaleksictatjana)

Obutev enakopravnosti

Tisti, nekoliko starejši, se legendarnih borosan gotovo spomnite. Gre za 'delovno obutev' žensk, ki so v prejšnjem sistemu opravljale delo kuharic, natakaric, medicinskih sester, sobaric, trgovk in še bi lahko naštevali.

V teh poklicih so ženske borosane najpogosteje nosile v kombinaciji z delovnim plaščem, poleti na boso nogo, pozimi z bombažnimi, kasneje pa najlonskimi nogavicami.

Šlo je za platnen medicinski čevelj, ki je bil anatomsko oblikovan. Zato so bile borosane priporočljive predvsem za ženske, ki so morale v službi veliko stati na nogah.

Poleg platforme oziroma dvignjenega zadnjega dela, je bila borosana značilna tudi po tem, da so bili spredaj odprti prsti in zadaj odprta peta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝓢𝓹𝓸𝓶𝓮𝓷𝓪𝓻 🍂 (@spomenar__)

Borosane naj bi ženske varovale pred krčnimi žilami, kroničnimi težavami s hrbtenico in bolečinami v stopalih.

Vse se je začelo daljnega leta 1968 ...

Takrat so se namreč borosane prvič pojavile na trgu.

Njihov proizvajalec je bila tovarna obutve Borovo na Hrvaškem (v bližini Vukovarja), kraj, ki je zaradi svojih mnogih za takratne čase zelo modnih čevljev v marsičem zaznamoval Jugoslavijo.

Originalna borosana je bila v dveh barvah, mornarsko modri in beli, črna borosana pa se je pojavila šele v poznih 80-ih. Konstrakta je za svoj evrovizijski nastop izbrala borosane v beli barvi in nekoliko nižjo platformo. Kot je znano, njena pesem govori o ženskem zdravju (sploh umetnic, kot je sama), zato je z izbiro obutve res zadela bistvo!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Mircov ex Djokovic (@mamamrle)

Zadnji modni hit na Balkanu!

Ker naj bi borosane zaenkrat prodajali le na Hrvaškem, se je morala Ana zelo potruditi, da jih je dobila za svoj nastop. Nič čudnega, da so se po njeni uvrstitvi v finale hrvaški mediji razpisali, da bo na veliki evrovizijski noči tudi nekaj njihovega.

A zgodba ima še en zelo simpatičen dodatek. Ko so prebrali, da ima Konstrakta za svoj nastop na Evrosongu le dva para borosan, je tovarna Borovo delegaciji Radio Televizije Srbija pisala, da želi nekaj parov borosan poslati njihovi predstavnici.

Kot je poročal srbski spletni portal Nova.rs, ji je čevlje iz Hrvaške v Srbijo prinesel hrvaški režiser Zrinko Ogresta, ki je pri tem doživel tudi zanimiv pripetljaj na hrvaško-srbski meji. Tam naj bi ga carinik vprašal, kaj ima v škatli, in ko mu je Ogresta dejal, da so to čevlji za Konstrakto, ga je carinik takoj spustil naprej in mu zaželel srečno pot.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borovo (@borovo_shoes)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.