Živa Avžner | 16. 12. 2021, 19:00

[Talenti] Martin Arbi: "Po uvrstitvi v finale so jo prevzela čustva in utrnila se ji je solzica sreče in ponosa."

Damjan Žibert
[Talenti] Martin Arbi: "Po uvrstitvi v finale so jo prevzela čustva in utrnila se ji je solzica sreče in ponosa." (foto: Damjan Žibert)

15-letni pevec in avtor pesmi Martin Arbi se je z odličnim nastopom uvrstil v finale šova Slovenija ima talent. Če si ga niste zapomnili po vrhunskem glasu, ste si ga zagotovo zaradi njegove ome. Oma je njegova največja oboževalka in med avdicijskim nastopom je imela čast sedeti na stolčku žiranta Lada. Več o Martinovem ustvarjanju in prvih besedah pred in po nastopu, ki mu jih je namenila simpatična oma, si preberite spodaj.

M: Pravite, da imate svoj amulet sreče. Kje ste ga dobili?

Moj amulet sreče je verižica s kovinskim obeskom v obliki trzalice. To verižico rad nosim, ker je bila izdelana in podarjena s strani družinjske prijateljice. Verižica mi veliko pomeni, ker ni bila kupljena, ampak narejena prav zame in z vgraviranim posebnim posvetilom: Never give up (Nikoli ne obupaj).  Poleg tega pa me verižica vedno spomni na otroštvo in vse nore dogodivščine, ki sem jih doživel s to prijateljico, njeno sestro in svojim bratom.

M: Imate sicer pred nastopom kakšen običaj?

Verjamem v pripravo, zato skušam pred nastopom preveriti vse tehnične stvari in se prepričati, da ne bo med nastopom presenečenj. Zmeraj pa tudi poskrbim, da si dobro ogrejem glasilke.

Damjan Žibret
M: Po čem mislite, da se najbolj razlikujete od drugih moških glasbenikov?

Morda bi izpostavil, da nisem samo pevec, ampak tudi avtor in da imam svoj bend že nekaj let. Z nastopanjem sem pričel relativno zgodaj - mladnost in zagnanost sta na moji strani. Sicer je primerjanje v umetnosti zmeraj zelo nehvaležna stvar. Jaz sem novinec in tudi moj glas še ni popolnoma "postavljen" in primerjanje z nekom, ki je na glasbeni sceni že leta, je morda petelinasto početje. Med slovenskimi glasbeniki imam kar nekaj vzornikov - takšnih, ki so že prehodili konkretne glasbene kilometre in se skušam od njih čim več naučiti. Spoštujem delo vseh tistih glasbenikov, ki niso samo pevci, ampak tudi avtorji, morda producenti, mentorji in od svojega dela tudi živijo. Marsikaterega bi želel spoznati tudi v živo in sodelovati z njim.

M: Glede na kaj izbirate pesmi drugih izvajalcev?

Pesem mi mora biti predvsem všeč. Imeti mora neko energijo, morda me prevzame dober ritem, morda dobro besedilo, ustrezati mora mojemu glasu in glasovnemu razponu ter pomembno je tudi dejstvo, da ko jo zapojem in zaigram, da postane malo moja.

M: Pravite, da ste napisali že tudi nekaj avtorskih skladb. Jih je že dovolj za album?

Za cel album jih še ni, vsaj takih, ki bi jih umestil na album ne. Nekaj jih imam še v nastajanju in so zaenkrat še nedokončane. Čakajo, da se jim posvetim.

Damjan Žibret
M: Naša srca je osvojila tudi vaša simpatična oma. Katere so bile njene besede pred nastopom?

Oma mi je zaželela, da naj na polfinalnem odru čimbolj uživam.

M: Kaj pa po polfinalu, ko ste osvojili vstopnico za finale?

Po uvrstitvi v finale pa so jo seveda prevzela čustva in utrnila se ji je solzica sreče in ponosa. Zavriskala je "Bravo Martin!" in bila hvaležna Ladu, da mi je namenil odločilni glas. Sedaj pa nestrpno pričakuje finale in stiska pesti, da bom imel čim boljši nastop, s katerim bom prepričal čim več gledalcev.

Damjan Žibret
M: Kdo vam še sicer stoji ob strani?

Cela družina in prijatelji me podpirajo in verjamejo vame. Res sem rojen pod srečno zvezdo, da imam okoli sebe dobre in pozitivne osebe.

Preberite tudi druge Dialoge: [Talenti] Suzana in Julija: "Zanimivo, da je izpostavljena prav najina povezanost, na kateri za nastop nisva posebej delali."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.