P. L. | 24. 1. 2023, 10:50

Jan Plestenjak: "Najbolj nevarno je, da zaradi kompleksa majhnosti pozabiš na svojo esenco"

"Ali je ob besedi spoštovanje tako težko imeti besedo ponos? Ali mora biti ponižnost?" se sprašuje priljubljeni pevec.

Facebook/Jan Plestenjak

Slovenski pevec Jan Plestenjak je povedal svoje mnenje o gostovanju srbske pevke Cece na Kurentovanju na Ptuju, povedal svoje mnenje o slovenski glasbi in poudaril, da bi morali Slovenci ob besedi spoštovanje dodati ponos in ne ponižnost. 

Včerajšnja informativna oddaja Arena je med drugimi gostila tudi enega najbolj popularnih slovenskih pevcev, Jana Plestenjaka. Ta je povedal svoje mnenje o srbski turbo folk pevki Ceci, ki bo imela koncert ob odprtju na Kurentovanju v Ptuju.

"Jaz sem ustvarjalec in imam veliko spoštovanje do vseh, ki ustvarjajo glasbo. Vem, koliko je treba emocije in ljubezni dati v to. Tukaj ne ocenjujem slogov ali pa jezikov, imam spoštovanje," je na vprašanje voditelja, ali spada srbska turbo folk pevka na začetek Kurentovanja. Dodal je, da dotičnega primera ne pozna in ne ve, kdo ga organizira, ali je to zasebnik ali je zadaj občina, javni zavodi, kjer gre za davkoplačevalski denar. Med drugim je dodal, da se mu ne bi zdelo prav z zakonom ljudem govoriti, kaj je prav in kaj ne.

RTV Slovenija/posnetek zaslona

Na vprašanje voditelja, ali meni, da mnogi organizatorji na svoje dogodke vabijo tuje, predvsem hrvaške glasbenike in ali imamo premalo dobrih slovenskih izvajalcev, je odgovoril: "Tudi slovensko muziko zelo radi poslušajo ljudje. Mislim, da še vedno slovenski izvajalci prodamo največ vstopnic. Tukaj gre mogoče včasih za kompleks majhnosti ljudi, ki odločajo. Ampak, to je vseslovenski problem. Najbolj nevarno je, da zaradi kompleksa majhnosti pozabiš na svojo esenco, od kod si."

Izbral je slovenski jezik

Razkril je, da si tudi hrvaški pevci želijo z njim posneti duet, ampak, "jaz bi želel, da pojejo z mano v slovenščini, ker delam za ta trg".

Dodal je, da vsak izbira svoj jezik in da v tem ne vidi problema. Meni pa, da je velikokrat pri mlajših slovenskih pevcih, ki se odločijo, da bodo peli v tujem jeziku, to beg. "Beg pred samim sabo," je razložil in dodal: "Ali je ob besedi spoštovanje tako težko imeti besedo ponos? Ali mora biti ponižnost?"

RTV Slovenija/posnetek zaslona

Dodal je, da misli, da je človek največji takrat, ko goji svojo esenco. "Če gojiš jezik, na katerem si se dojil celo otroštvo, takrat si največji, ampak ob tem pa moraš biti tudi odprt."

Povedal je, da je za 12. rojstni dan od matere dobil Vrbinčev slovar tujk, notri pa mu je napisala: "Moj ljubi Jan, naj ti bodo tujke znanke, a ne spremljevalke."

Plestenjak meni, da je potrebno biti odprt in spoštljiv do vseh, treba je poznati in ne biti ignorantski, ampak gojiti svojo esenco. "In takrat si lahko najbolj prepričljiv!"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.