14. 6. 2022, 18:55

Robert Golob ali Mario Fafangel: čigava je lepša?

Bobo/STA/fotomontaža

Nobenega dvoma ni, da sta oba zelo šarmantna. A ju druži še ena zelo vidna stvar, ki je za moške pomembna že vse od mitske pradavnine. Gotovo ste uganili, za kaj gre?

Ste tudi vi poleg njunega šarma opazili še eno ključno podobnost med novim mandatarjem Robertom Golobom in prvim epidemiologom Mariom Fafanglom iz NIJZ?

Moč in energija v "grivi"

Po raziskavi ameriškega kozmetičnega podjetja Dove iz leta 2017 naj bi moški z dolgimi lasmi dajali videz večje profesionalne uspešnosti.

Raziskava je vključevala 2000 moških po vsej Ameriki, v njej pa so prišli do zaključka, da večina vprašancev svojo delovno identiteto in delovne uspehe povezuje z gostoto lasišča.

Tistih, ki poznajo legendo o bibličnem junaku Samsonu, to niti ne preseneča. Kot je znano, je Samson svojo moč najbolje kazal z dolgimi lasmi, to pa je izgubil takrat, ko so mu lase postrigli.

Osem anketirancev od desetih je izpostavilo, da se z daljšimi lasmi počutijo bolj samozavestne, saj v laseh vidijo "svojo krono" in odraz osebnega sloga.

In če si lahko mislite, je eden od petih vprašanih celo priznal, da je ljubosumen na prijateljeve lase.

Zelo priljubljen in še danes pomemben zgodovinski dolgolasec je bil tudi William Shakespeare (1564 - 1616).

Zelo priljubljen in še danes pomemben zgodovinski dolgolasec je bil tudi William Shakespeare (1564 - 1616).

Wikipedia

Pomen dolgih moških las skozi zgodovino

Medtem ko naj bi pobriti pa tudi plešasti moški ustvarjali vtis močnejših in bolj dominantnih osebnosti, naj bi za dolgolasce veljalo, da so bolj inteligentni in tudi genialni.

Raziskovalci so tudi mnenja, da dolgi lasje nosijo zgodovinsko sporočilo o moški neustrašnosti in bojevitosti. Zato naj bi tudi današnja družba še vedno močno cenila tradicionalno vrednost gostega moškega lasišča.

So pa dolgi lasje lahko tudi statusni simbol, sploh, če so urejeni in negovani. Javnosti sporočajo, da si njihov "lastnik" lahko privošči najboljšo nego ter da je nenazadnje pripravljen v dolgo pričesko vložiti čas in denar.

Le kdo ni slišal za genialca z razmršenimi lasmi, Alberta Einsteina?

Le kdo ni slišal za genialca z razmršenimi lasmi, Alberta Einsteina?

Profimedia

Po drugi strani so moški z dolgimi lasmi razumljeni kot nekonvencionalni in nosijo v sebi sporočilo o moškem, ki se ne bo prilagajal splošno veljavnim pravilom.

Dolgolasi bojevnik in zgodovinski borec za neodvisno Škotsko William Wallace (1270 -1305), ki ga je v filmu Braveheart upodobil igralec Mel Gibson.

Dolgolasi bojevnik in zgodovinski borec za neodvisno Škotsko William Wallace (1270 -1305), ki ga je v filmu Braveheart upodobil igralec Mel Gibson.

Braveheart/Twitter

Če zaključimo, dolgim moškim lasem se pripisujejo številni pomeni in lastnosti. Razlogi, zakaj se nek moški odloči za daljšo pričesko, pa so vsekakor od primera do primera različni.

Ne le obleka, tudi pričeska naredi človeka

Tudi v slovenskem javnem prostoru imamo kar nekaj dolgolascev, a dva gotovo izstopata.

Predsednik vlade Robert Golob ima dolge lase že lep čas. Z njimi se je ponašal še v času, ko je delal v energetiki, z valovitimi sivkastimi kodri pa je vstopil tudi v politiko. In nič ni videti, da bi si jih kmalu postrigel. 

Medtem ko pri Golobu dolgi lasje včasih prosto padajo preko njegovega čela, so pri Mariu Fafanglu dostikrat počesani nazaj.

Bobo

Pri obeh so lasje že lepo naravo sivo obarvani in lahko bi rekli, da sta v temu pogledu celo zelo "IN". Naravni in nepobarvani sivi lasje so namreč zadnje čase zelo v trendu, njihovo sporočilo je sproščenost in neobremenjenost s prikrivanjem  let.

Fafangel si bujno frizuro včasih poveže tudi v čop, medtem ko Goloba še nismo videli v takšni izvedbi.

Bobo

Odločitev o tem, komu dolgi lasje bolje pristojijo in kateri od njiju bujno "grivo" bolje nosi, pa še najraje prepuščamo vam!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.