P. L. | 26. 3. 2023, 08:00

Blaž (Poroka na prvi pogled) zaradi takšnih težav v preteklosti pred velikim izzivom

Planet TV/posnetek zaslona

Blaž, ki ga spremljamo v eksperimentu Poroka na prvi pogled, je doživel v osnovni šoli veliko prelomnico v življenju. Ta izziv ga spremlja še dandanes … 

V šovu Poroka na prvi pogled spremljamo, kako odnos gradita Blaž in Tina. Ta večkrat v smehu poudari, da ne razmišljata z glavo in delata vragolije. Če je Tina bolj mirna, pa mora biti Blaž ves čas v pogonu.
Zakaj je to tako, je razkril že v oddajah, pojasnil je, da ima motnjo ADHD. 

Diagnozo je dobil v višjih razredih osnovne šole, obiskovati je začel psihologa, kasneje tudi delavnice za obvladovanje samega sebe.

Planet TV/posnetek zaslona

"Tam sem se prvič srečal z veščinami, kako imeti sebe bolj pod kontrolo. Sicer sem bil zelo hiperaktiven, impulziven, agresiven. Obiskoval sem vse dejavnosti, ki mi jih je dopuščal čas, tako sem nekako usmerjal energijo v nekaj koristnega. A koncentracija in posluh sta še vedno šla po svoje," je pojasnil za Metropolitan.si.

V šoli z ocenami kljub temu ni imel težav, kot nam je pojasnil, se je veliko naučil že s tem, ko je pri pouku poslušal. Težava pa je nastopila, ko se je moral učiti.

"Tu pa potrebujem še eno motnjo, da nekako zapolni moje senzorje. Največji izziv za mene je sedenje pri miru in branje. Zato ko berem, najraje hodim v krogih. Matematiko in fiziko sem se učil ob glasnem poslušanju glasbe. Najbolj pa mi danes pomaga sprehod v naravo, dihalne vaje, šport in hladna prha," je povedal Blaž, ki nikoli ni jemal zdravil, ki bi blažile simptome ADHD.

Planet TV/posnetek zaslona

Danes pravi, da s tem ni težko živeti, če pridobiš veščine, kako samega sebe obvladati. 

"Z leti je motnja težje zaznavna," nam pojasni in doda: "Saj se z leti tudi človek nauči različnih veščin, kot otrok pa še ne veš, kako se obvladati. Je pa takšno vedenje, dokler se ga ne obvlada, precej moteče. Najbolj se opazi hiperaktivnost, ampak to me tudi spodbuja, da sem radoveden in poskusim nove stvari. Drugo sem se kar naučil kontrolirati, včasih pa mi še vedno uide."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.