A. B. | 22. 8. 2022, 07:41

Dokumentarna serija o princesi Diani pretresla gledalce: "Vedela je, kako bo umrla ..."

Profimedia

Zgodba o tragični smrti priljubljene Lady Di je na Discovery+ dvignila kar nekaj prahu. Dianin odvetnik je namreč v svojih zapisih razkril informacije, ki jih v času njene izpovedi ni jemal dovolj resno. 

Discovery+ je pred kratkim na svojih pretočnih kanalih objavil dokumentarno serijo z naslovom The Diana Investigations (Preiskave o smrti princese Diane), ki opisuje potek preiskav njene smrti s strani britanskih in francoskih oblasti.

Princesa Diana je 31. avgusta 1997 podlegla hudim poškodbam v prometni nesreči, v kateri je bila udeležena v predoru Pont de l'Alma v francoskem Parizu. Njen voznik Henri Paul naj bi bil pod vplivom opojnih snovi. 

Informacija, ki je razburila širšo javnost, se navezuje na zapisnik princesinega odvetnika Victorja Mishcona. Ta je namreč razkril, da je princesa dve leti pred tragično nesrečo predvidela svojo smrt.  

Profimedia

Slutila je, da se je želijo "znebiti"

Po zgodbi iz serije se je Mishcon 30. oktobra 1995, torej dve leti pred smrtjo Lady Di, sestal s princeso in njenim tiskovnim predstavnikom Patrickom Jephsonom

V pogovoru je ta odvetniku zaupala, da je od zanesljivih virov izvedela, da se je bodo skušali aprila 1996 "znebiti" ali ji škoditi tako močno, da jo bo javnost obravnavala kot "neuravnovešeno." 

Vedela je tudi, da načrtujejo prometno nesrečo. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana Spencer (@princesdianaa)

Preiskava se je začela šele osem let kasneje

Sodeč po zgodbi iz serije, je Mishcon zapisnik policiji predal eno leto po Dianini smrti. Po besedah Johna Stevensa, ki je leta 2004 začel preiskavo Dianine smrti, je pojasnil, da jo je odvetnik obravnaval kot paranoično, in je "zato ni jemal resno." 

Poročilo o preiskavi Dianine smrti je štelo kar 832 strani, objavljeno pa je bilo šele dve leti kasneje. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana Spencer (@princesdianaa)

Kdo naj bi načrtoval prometno nesrečo?

Oktobra leta 1996 je Diana napisala tudi pismo, ki ga je našel njen služabnik Paul Burell, v njem je pisalo: 

"Sedim za svojo mizo in želela bi si, da bi me nekdo objel in me motiviral, naj ostanem močna in držim glavo pokonci. Ta faza mojega življenja je nevarna - moj mož načrtuje avtomobilsko nesrečo, odpoved zavor in težke poškodbe glave, da se bo lahko poročil s Tiggy (Tiggy Legge-Bourke, Charlesova osebna asistentka)," je zapisala. 

Profimedia

O njunem razmerju naj bi princesa izvedela od novinarja BBC Martina Bashirja.

Šele lani so ugotovili, da jo je ta s ponarejenimi dokumenti, med katerimi je bilo tudi potrdilo o splavu Tiggy, prepričal v intervju, v katerem je na mnogo načinov razgalil britansko monarhijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.