N. V. | 2. 10. 2023, 06:00

10 najslabših odločitev v zgodovini filma (izgubili so denar in vloge, nekateri celo življenja)

Profimedia

Vsak se kdaj odloči napačno. A v Hollywoodu obstaja kar nekaj ljudi, ki so z zmotnimi odločitvami povzročili prave tragedije.

Vsak, ki je bil v zadnjih nekaj letih v kinu, dobro ve, da velik odstotek filmov preprosto ni zelo dobrih. Stvar, ki je skupna vsem slabim filmom, je, da je nekdo sprejel vsaj eno kritično odločitev. Pri reviji Rolling Stone so sestavili seznam najslabših odločitev v zgodovini filma.

1. Snemanje rasističnega filma Osvajalec je ogrozilo zdravje igralcev, tudi Johna Wayna: mnogi so zboleli za rakom

Zgodovinski ep Osvajalec iz leta 1956 je bil poln slabih odločitev, preden so sploh začeli snemati. Glavna vloga mongolskega osvajalca Džingiskana je prvotno predvidevala azijskega igralca. A producenti se niso obrnili na pravega azijskega igralca, ki bi vlogo odigral verodostojno, temveč so se odločili za Johna Wayna. Obraz so mu namazali z ličili in mu z gumijastimi trakovi naredili "poševne oči".

Kot da to ni dovolj, so se odločili za snemanje na jedrskih poligonih v okolici Utaha. Nemogoče je dokazati vzrok, vendar je 41 odstotkov posadke v desetletjih, ki so sledila, zbolelo za rakom, 21 odstotkov pa jih je za njim umrlo. Teh 21 odstotkov vključuje samega Johna Wayna.

2. Burt Reynolds je zavrnil številne izjemno uspešne filme

Tisti, ki so v 70. ali zgodnjih 80. snemali velik film in so potrebovali glavno moško vlogo, so jo najverjetneje najprej ponudili Burtu Reynoldsu. Reynolds je bil hollywoodski velikan v tem obdobju, saj je ustvaril številne uspešnice. Imel pa je tudi izreden talent za zavračanje filmov.

Burt Reynolds

Burt Reynolds

Profimedia

Niz izjemno slabih odločitev se je začel, ko je zavrnil vlogo Jamesa Bonda, potem ko se je Sean Connery umaknil, ker je menil, da Američani ne bodo sprejeli ameriškega Bonda. Nadaljevalo se je, ko je rekel ne vlogi Michaela Corleoneja v Botru in Randla Patricka McMurphyja v Letu nad kukavičjim gnezdom (igra ga Jack Nicholson), vrhunec pa je, da je zavrnil vlogo Hana Sola v Vojni zvezd.

Leta kasneje je celo zavrnil vlogo Richarda Gera v filmu Čedno dekle. Al Pacino, Roger Moore, Harrison Ford, Jack Nicholson in Richard Gere so za te zavrnitve večno hvaležni, Reynolds pa je obžaloval skoraj vse.

3. Leta 2000 je podjetje Blockbuster zavrnilo nakup Netflixa za skoraj 50 milijonov evrov

Leta 1997 je harvardski profesor Clayton Christensen izdal revolucionarno knjigo Inovatorjeva dilema (ang. The Innovator's Dilemma), v kateri pojasnjuje, da izjemno uspešna podjetja pogosto propadejo na dolgi rok, ker drzna, inovativna podjetja z malo izgube lažje implementirajo nove sisteme, ki lahko revolucionirajo poslovanje.

V času pisanja knjige je bilo podjetje Blockbuster na vrhuncu svoje moči. Njegove videoposojevalnice so opustošile predmestja in bile tako vseprisotne kot McDonald's. Ko se je pojavil Netflix in začel pošiljati DVD-je naravnost potrošnikom, s čimer je odpravil zamudne stroške in potrebo, da uporabniki zapustijo hišo, Blockbuster ni videl nobene grožnje ali potrebe po spremembi svojih praks.

Leta 2000 je Blockbuster prejel ponudbo za nakup Netflixa za manj kot 50 milijonov evrov, a jo je zavrnil. "No, sranje. Blockbuster nas noče. Očitno je torej, kaj moramo storiti zdaj ... Zdi se, da jih bomo zdaj morali 'nabrcati v tazadnjo'," se je pozneje svojih besed spominjal soustanovitelj Netflixa Marc Randolph.

Profimedia

23 let pozneje je Netflix ocenjen na skoraj 200 milijard evrov, medtem ko ima Blockbuster, ki je imel nekoč več kot 9000 videotek, zdaj samo eno – v Bendu v Oregonu. Če bi leta 2000 naredili drugačen korak, bi lahko bil Blockbuster Netflix največje ime na sceni.

4. Will Smith je udaril Chrisa Rocka na podelitvi oskarjev

Kljub uspehu, ki ga je igralec Will Smith dosegel v svoji dolgi karieri, se je vedno trudil, da bi ga jemali resno kot igralca. Razlogi so v tem, da je začel kot raper, leta je igral v 'sitcomih' in je bil najbolj znan po uspešnicah, kot sta Možje v črnem in Podli fantje.

Toda leta 2022 je končno dobil oskarja za najboljšega igralca za vlogo Richarda Williamsa v Kralju Richardu. To bi morala biti krona njegove kariere.

Toda tik pred podelitvijo nagrade, za katero so vsi vedeli, da prihaja, se je Chris Rock na odru pošalil na račun Smithove žene Jade Pinkett, ki si je zaradi alopecije obrila glavo. Smith je nato stopil na oder in pred več deset milijoni gledalcev močno udaril Rocka.

Will Smith je na Oskarjih udaril Chrisa Rocka

Will Smith je na Oskarjih udaril Chrisa Rocka

Profimedia

"Ne omenjaj imena moje žene!" je zarjovel Smith in za trenutek se je vse skupaj zdelo kot skeč, a ni bil. Smith se je poskušal opravičiti, vendar to ni bilo dovolj. Akademija mu je za desetletje prepovedala podelitev oskarjev. Smith od incidenta ni imel koristi, bila je samo divja napaka. 

5. Matt Damon je zavrnil vlogo v Avatarju, vključno z 10 odstotki dobička

Matt Damon je eden najuspešnejših igralcev zadnjih dveh desetletij in plava v denarju po zaslugi franšize Jason Bourne in drugih izjemno uspešnih filmov. Toda okoli leta 2000 je imel priložnost dramatično povečati svoje bogastvo, ko mu je James Cameron ponudil glavno vlogo v Avatarju.

Profimedia/fotomontaža

Ponudili so mu celo 10 odstotkov dobička, edina težava pa je bila, da se je film prekrival z njegovim delom pri franšizi Jasona Bourna. "Moral sem priti vse do cilja in moral bi predčasno zapustiti film ter jih pustiti malo na cedilu, tega pa nisem želel," je kasneje dejal Damon. Če bi zapustil delo pri franšizi Bourna, bi ga stalo 250 milijonov dolarjev.

6. Phil Lord in Christopher Miller sta bila odpuščena iz filma Solo: Zgodba Vojne zvezd sredi produkcije

Filmska producenta Phil Lord in Christopher Miller sta večkrat v 15 letih dokazala, da lahko sprejmeta vsak koncept, ki jima ga vrže Hollywood, ne glede na to, kako nesmiseln se zdi, in ga spremenita v uspešnico. Na papirju so filmi, ki temeljijo na Lego likih ali televizijski oddaji 21 Jump Street iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, grozljive ideje, toda v njunih rokah sta nastala izjemno priljubljena filma.

Ko se je začelo šušljati, da jima je Disney zaupal film Vojne zvezd, ki se osredotoča na zgodnje dni Hana Sola, so bili oboževalci navdušeni. Toda sredi produkcije sta dobila odpoved.

Phil Lord in Christopher Miller

Phil Lord in Christopher Miller

Profimedia

"Mislim, da sta fanta smešna, vendar prihajata iz ozadja animacije in komedije skečev. Ko snemaš film kot Solo, obstaja sicer veliko prostora za improvizacijo, to počnemo ves čas, vendar mora biti v zelo strukturiranem procesu, sicer ne gre opraviti dela," je dejala predsednica Lucasfilma Kathleen Kennedy.

Kennedyjeva je najela Rona Howarda, da prevzame projekt, končni rezultat pa ni bil samo globoko razočaranje, ampak tudi prvi film v franšizi, ki je propadel na blagajnah. Polomija je prisilila produkcijsko družbo Lucasfilm, da so svoje druge filmske projekte o Vojni zvezd odložili in se začeli osredotočati na televizijsko serijo. 

7. Na snemanju Območja somraka niso bili sprejeti ustrezni varnostni ukrepi, umrli so odrasli in dva otroka

Tragedija na snemanju filma Območje somraka iz leta 1983, ki je ubila Vica Morrowa in dva otroška igralca, je bila v zadnjih štirih desetletjih predmet številnih razprav in sodnih postopkov. Če ostanemo zgolj pri neizpodbitnih dejstvih, se je nesreča zgodila med snemanjem odseka, v katerem moški potuje čez čas v vietnamsko vojno in mora zaščititi dva vietnamska otroka.

Režiser John Landis je izbral 7-letno Myco Dinh Le in 6-letno Renee Shin-Yi Chen, čeprav nista vložili pravnih dokumentov, potrebnih za nastop pred kamero. Med snemanjem akcijskega prizora je strmoglavil helikopter. Vsi so umrli.

Sekvenco so odstranili iz filma in sledila so leta tožb. Čeprav nihče ni bil kazensko odgovoren za to, kar se je zgodilo, je tožba pokazala, da niso bili sprejeti osnovni varnostni ukrepi.

"Za noben film ni vredno umreti. Mislim, da se ljudje zdaj bolj kot kadar koli prej upirajo producentom in režiserjem, ki zahtevajo preveč. Če nekaj ni varno, je pravica in odgovornost vsakega igralca ali člana ekipe, da kriči 'rez'" je leta pozneje rekel producent Območja somraka Steven Spielberg.

8. Warner Bros je prodal Sam doma hiši 20th Century Fox za manj kot tri milijone evrov

Prvotni film Sam doma je zaslužil skoraj 500 milijonov evrov, pri proračunu le 18 milijonov evrov. Postal je božična klasika, ki so jo vzljubile generacije otrok, in začel franšizo, ki traja še danes. Za 20th Century Fox je bil to sanjski scenarij, ko so se leta 1990 odločili, da posnamejo ta film. Toda vsak zasluženi cent bi lahko šel Warner Bros.

Bili so prvotni studio, ki je bil povezan s filmom med produkcijo, vendar so se umaknili, ko je režiser Chris Columbus dejal, da potrebuje skoraj 17 milijonov evrov za dokončanje filma. Na Warner Bros mu niso bili pripravljeni dati več kot 14 milijonov evrov.

Ker ekipa, ki stoji za filmom, vključno s scenaristom Johnom Hughesom, ni želela opustiti snemanja, je iznašla način, kako izstopiti iz posla in pridobiti 20th Century Fox, da jim zagotovi denar, ki ga potrebujejo. Film Sam doma je kasneje postal velika uspešnica, pri Warner Bros pa so se tolkli po glavi.

9. Ronald Reagan je ceh filmskih igralcev obtožil, da je poln komunistov

Leta 1947, 33 let preden je postal predsednik Združenih držav Amerike in ko je še vedno veljal za demokrata, je Ronald Reagan pričal pred odborom predstavniškega doma za neameriške dejavnosti. Takrat je bil predsednik ceha filmskih igralcev in odbor je želel vedeti, ali so se v organizacijo infiltrirali komunisti.

"Znotraj ceha filmskih igralcev je obstajala majhna skupina, ki je dosledno nasprotovala politiki cehovskega odbora in cehovskih uradnikov, kar je razvidno iz glasovanja o različnih vprašanjih. Omenjeni ljudje so sumljivi, bolj ali manj sledijo taktikam, ki smo jih povezali s komunistično partijo ... Slišal sem različne razprave in nekatere od njih bi lahko označili za komunistične," je Reagan povedal odboru.

Ronald Reagan

Ronald Reagan

Profimedia

To je bilo vse, kar je komisija morala slišati. To je bil začetek grozljivega poglavja v hollywoodski zgodovini, kjer je vlada lovila domnevne komuniste in nihče, ki je bil tako označen, ni mogel delati naslednje desetletje. Povzročil je ogromno škodo karieri številnih neupravičeno obtoženih ljudi, vključno s Charliejem Chaplinom, Langstonom Hughesom, Daltonom Trumbo in Leno Horne

10. Uporaba pravih, nevzgojenih levov v filmu Rjovenje

Ni težko razumeti, zakaj je ekipa za film Rjovenje iz leta 1981 menila, da mora na snemanju uporabiti prave leve. Film, v katerem igrata Tippi Hedren in Melanie Griffith, se vrti okoli ameriške družine, ki se preseli v naravni rezervat v Tanzaniji, da bi preučevala leve. Film je bil posnet leta preden so v filmih uporabljali računalniško generirane podobe in oblačenje ljudi v kostume leva preprosto ni prišlo v poštev. Bili bi videti lažni kot opice v Planetu opic.

Kar je nemogoče razumeti, je, zakaj so namesto dresiranih levov uporabili divje leve. Niti ni jasno, zakaj sta studio in njegova zavarovalnica podpisala to noro shemo.

Igralca Noela Marshalla je na neki točki tako hudo ugriznil lev, da je skoraj izgubil roko, Griffithova pa je bila praktično skalpirana v hudem napadu: dobila je kar 50 šivov. "Pri snemanju tega filma ni bila poškodovana nobena žival. Poškodovanih je bilo 70 članov igralske in filmske ekipe," se šalijo leta po tragičnem dogodku.