Uredništvo | 24. 2. 2024, 10:10

Valter Kramar o delu, kulinariki in zakonu z Ano Roš: "Oba sva delala kot norca in nihče ni imel časa za drugega"

Borut Živulovič/Bobo

Želi si, da bi se gostinska tradicija v njihovi družini nadaljevala.

Ana Roš Stojan in Valter Kramar sta dolgo veljala za – poslovno in zasebno – sanjski tim slovenske kulinarike. Ko je Kramar pred več kot dvajsetimi leti od staršev prevzel družinsko gostilno Hišo Franko in začel s soprogo Ano pisati novo zgodbo z novim konceptom, verjetno še ni vedel, da piše zgodovino.

Hiša Franko je danes ena najslavnejših slovenskih restavracij in edina, ki se ponaša s kar tremi Michelinovimi zvezdicami. Toda žal se je na tej poti do zvezd osebna skupna pot Ane Roš Stojan in Valterja Kramarja končala; danes sta le še poslovna partnerja.

Lansko leto je za revijo Jana o ločitvi spregovorila Ana Roš Stojan, ki je zdaj poročena s podjetnikom Urbanom Stojanom, zdaj pa je dal intervju za omenjeno revijo tudi Kramar, ki se sicer nerad pojavlja v medijih.

Beseda je tekla o kulinariki – Kramar je kuhinjo Hiše Franko že pred ločitvijo popolnoma prepustil Ani Roš, sam pa je v Kobaridu odprl restavracijo Hiša Polonka, posvečeno preprosti območni kulinariki –, kakopak pa tudi o ločitvi.

"Ko nosiš delovne probleme v posteljo – z Ano sva bila ves čas skupaj, na delu, počitnicah, dogodkih – se očitno nekaj zgodi, da se oddaljiš. Če si bil prej vajen povezanosti, se potem oddaljiš. Nama se je zgodilo enako kot marsikomu. Morala sva novim izzivom naproti.

Najina ločitev je trajala dolgo. Nisva vedela, ali se da iti naprej drug brez drugega. Ugotovila sva, da ni druge možnosti. Vseeno pa sodelujeva in se razumeva, nisva pa več par. V zadnjih letih se ni prav veliko spremenilo. Oba sva delala kot norca in nihče ni imel časa za drugega," je pojasnil.

Ko je odločitev za ločitev dozorela, pa po njegovih besedah "ni bilo težko". "Oba z Ano sva se zavedela, da je to edina pot. Da morajo stvari naprej, otroka morata rasti naprej, biti preskrbljena. Tako je tudi bilo. Na srečo je prevladal razum. Mislim, da med nama ni bilo ljubosumja. Zavedala sva se, da te to ne pripelje nikamor."

Nekdanja zakonca sta se sicer spoznala precej mlada: Ana Roš je imela, ko sta se začela srečevati, le 22 let.

Bosta sin in hči nadaljevala kulinarično tradicijo?

Kramar je v intervjuju povedal tudi, da si želi, da se v njihovi družini ohrani gostinstvo. Z Roš Stojanovo imata dva otroka, Evo Klaro in Svita, ki ju oba zanima kulinarika in sta se odpravila po stopinjah uspešnih staršev: Svit študira na gastronomski šoli v Italiji, Eva Klara pa pomaga v Pekarni Ana.

"Prizadevava si, da bi kateri od otrok enkrat prevzel," je dejal Kramar, pozneje pa pojasnil, da je bila Hiša Franko zelo dobra, kakovostna gostilna in da bi mu bilo zelo hudo, če bi šlo vsi ti recepti v nič in se izgubili, saj vidi, da znajo turisti in domačini ceniti to kakovost.

"Otroka znata poskrbeti vsak zase. Sta zelo samostojna. Veliko smo potovali po svetu in se na potovanjih učili, kako je treba biti odgovoren. Otroka sta hitro postala samostojna in znata poskrbeti zase," je še dejal.

Morda vas zanima tudi:

Bo tudi on napisal knjigo?

Glede na to, da je Ana Roš v soavtorstvu z novinarko Kajo Sajovic nedavno izdala kuharsko monografijo Sonce in dež, je zanimiv odgovor Valterja Kramarja na zadnje vprašanje novinarke Jane: kaj lahko od njega pričakujemo v kratkem.

"Dobro bi bilo počasi sestaviti kakšno knjigo o življenju, pa ne kuharske," je presenetil. "Morda le s kakšnim receptom notri. Veliko lahko povem svetu o svojem življenju, dogodivščinah, ki jih ni malo. Samo pišem malo teže. (smeh)"

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec