J. Z. | 25. 7. 2022, 15:52

Izjemno leto za Janjo Garnbret: nepremagljiva za tekmice

Instagram/Janja Garnbret

Slovenska plezalka navdušuje z vedno novimi uspehi. Na zadnjih štirih tekmah je kar štirikrat slavila, zato že nestrpno pričakuje evropsko prvenstvo, na katerem bo glavna favoritka. 

Plezalka Janja Garnbret je konec tedna zmagala na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Brianconu in podaljšala svojo zmagovalni niz. Po tekmi je junakinja olimpijskih iger 2021 v Tokiu dejala, da je plezala brez pritiska in živčnosti. 

"Res, samo plezala sem in to se je pokazalo na smeri. Izkazalo se je tudi, da je bilo plezanje lažje, kot je to kazalo na ogledu," je po četrti letošnji zaporedni zmagi, sicer pa že 36. v karieri in 22. v težavnosti, dejala za STA. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JANJA GARNBRET (@janja_garnbret)

23-letna Korošica je po zadnji zmagi v Brianconu dejala, je plezanje šport, kjer lahko posamezen oprimek, gib ali pa le majhen delček smeri ustreza bistveno bolj ali manj kot tekmecu. 

Profimedia

Samo letos pet zmag v svetovnih pokalih 

Samo v letošnjem letu se je petkrat zavihtela na prvo mesto na tekmovanjih v svetovnem pokalu. Slavila je na naslednjih tekmah: 

- 1. mesto, težavnost, Briancon 2022
- 1. mesto, težavnost, Chamonix 2022
- 1. mesto, težavnost, Villars 2022
- 1. mesto, težavnost, Innsbruck 2022
- 1. mesto, balvani, Meiringen 2022

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JANJA GARNBRET (@janja_garnbret)

Generalka pred letošnjim evropskim prvenstvom

Mlada plezalka že vneto trenita za letošnje evropsko prvenstvo, ki se bo začelo čez tri tedne. "Štiri zmage na štirih tekmah. Forma je pred evropskim prvenstvom točno tam kot mora biti. Te štiri zmage so odlična popotnica," je optimistična.

Prvi cilj letošnje sezone je avgustovsko evropsko prvenstvo v Münchnu, kjer želi poseči tudi po evropskih naslovih ter ohraniti svežino za novo olimpijsko disciplino, kombinacijo balvani-težavnost, v kateri bodo v Parizu leta 2024 delili olimpijska odličja.

Spletna stran Climbing je Garnbretovo sicer označila za najboljšo športno plezalko na svetu vseh časov. Spomnili so, da je z zmago na olimpijskih igrah v Tokiu postala prva ženska plezlka, ki je prejela zlato kolajno na olimpijskih igrah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord