21. 5. 2022, 11:18

Je Aston Martin ukradel intelektualno lastnino?

Profimedia

Aston Martin je za Veliko nagrado Španije ta konec tedna obsežno nadgradil svoj avtomobil, ki je zdaj osupljivo podoben dizajnu Red Bulla.

Red Bull je Aston Martin obtožil kopiranja njihovega avtomobila. Spraševali so se, ali je bila ukradena njihova intelektualna lastnina.

Šef Red Bulla F1 Christian Horner je dejal, da je ideja, da bi bila morda uporabljena njihova intelektualna lastnina, "resno zaskrbljujoča". 

Aston Martin je dejal, da je FIA ​​potrdila, da gre za "legitimno neodvisno delo".

Hornerjevi komentarji so se pojavili, preden je FIA ​​objavila izjavo, v kateri je potrdila Aston Martin, v kateri je dejala, da je preiskava potrdila, da "ni bilo storjene nobene kršitve, zato FIA meni, da so aerodinamične nadgradnje Aston Martina skladne".

Toda izjava Red Bulla po odgovoru FIA-e, je jasno pokazala, da menijo, da zadeva še ni končana.

Twitter/Toni Sokolov

Dejali so, da so "z zanimanjem spremljali izjavo FIA" in dodali: "Če bi prišlo do kakršnega koli prenosa IP-ja, bi to očitno pomenilo kršitev predpisov."

Aston Martin se je doslej v tej sezoni boril za točke, medtem ko Red Bull tekmuje za svetovno prvenstvo s Ferrarijem.

Nadgrajeni Aston Martin ima zelo podobno obliko karoserije kot Red Bull, z močno podrezanimi stranskimi podstavki in stopničastim dizajnom rampe na zgornjem delu karoserije.

Twitter/Toni Sokolov

Horner, čigar avto ima to obliko že od drugega predsezonskega testa v začetku marca, je dejal, da je zaskrbljen, ker je Aston Martin v zadnjih mesecih ulovil številne člane osebja Red Bulla.

Med njimi je Dan Fallows, nekdanji vodja aerodinamike pri Red Bullu, ki je lani novi tehnični direktor Aston Martina, a je to mesto prevzel šele aprila po dogovoru med ekipama.

"Kopiranje je največja oblika laskanja," je dejal Horner. "Tu se zanašamo na FIA, da opravi svoje delo in razišče. Imajo ves dostop in nanje se močno zanašamo, da zagotovimo, da noben Red Bull IP ne bo našel poti v drug avtomobil."

Tiskovni predstavnik Aston Martina je dejal: "Podrobnosti naše posodobitve smo delili s tehničnimi ljudmi FIA".

Kaj je res, bomo izvedeli po preiskavi. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord