M. M. | 28. 7. 2022, 13:41

Nova stena za nove podvige: kje bodo Janja Garnbret in najboljši plezalci sveta tekmovali jeseni?

Twitter/Sport

Po četrt stoletja se karavana najboljših športnih plezalcev in plezalk z Gorenjske seli na Obalo. Bo nova infrastruktura pripomogla k temu, da dobimo še več uspešnih plezalcev in plezalk?

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju spada v sam vrh tega športa in končno je tudi Slovenija dobila infrastrukturo na najvišji ravni. Plezalni center Koper – Plus Climbing se ponaša z novo zunanjo plezalno steno, ki bo z zdajšnjim plezalnim centrom združevala discipline balvanskega, hitrostnega in težavnostnega plezanja.

Matej Planko

26. tekma svetovnega pokala v športnem plezanju se bo letos iz Kranja preselila v Koper, iz dvorane na prosto. Nova plezalna stena Plezalnega centra Koper – Plus Climbing bo 2. in 3. septembra gostila največja imena športnega plezanja. V teh dneh so že na voljo vstopnice za ogled tekme.

Člani slovenske reprezentance bodo imeli na voljo najboljše pogoje za trening. Prav vsi se veselijo tekme in treningov na novi steni.

"Odlično je, da smo v Sloveniji dobili tako dobro steno, saj smo v primerjavi z drugimi državami v velikem infrastrukturnem manku."

"Verjamem, da bomo sedaj lahko v Sloveniji naredili več kakovostnih treningov. Hkrati pa upam, da je ta projekt spodbudil tudi druge občine v izgradnjo podobnih projektov, saj je plezanje v ogromnem porastu, tako pri nas kot po vsem svetu," je veselje nad novo pridobitvijo izrazil selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Nova plezalna stena, ki je primerljiva s podobnimi v tujini, bo v začetku avgusta namenjena treningu reprezentance, 2. in 3. septembra pa bo na njej tekma svetovnega pokala.

Kako bo sprememba vplivala na najboljšo plezalko sveta?

"V Kranju mi je bilo vedno težko plezati. Je domača publika, ki ti da tisto energijo, en procent, ki ti manjka do zmage, po drugi strani pa je še nekaj dodatnega pritiska, hočeš pokazati, kaj zmoreš, hočeš zmagati," je lani povedala Janja Garnbret in nadaljevala, da jo je pred lansko tekmo stisnilo, ker se je spomnila nesrečnega leta 2019, ko je nastop končala v polfinalu. 

Plezalni center Plus
Janja Garnbret (Foto Anže Malovrh STA httpsservis.sta.sifotoservis1075770 )

"Sem pa danes uživala od samega starta, plezala, kot da ne bi bilo nikjer nobenega, pa 'čula' sem publiko, res 'fajn'," je po takratni tekmi v Kranju dejala najboljša plezalka na svetu.

"Meni to ogromno pomeni, sploh ne znam opisati. V Kranju sem zmagala že 2017 in potem nisem bila več tako prepričana, ali sploh še lahko zmagam v Kranju, ali bom sploh še kdaj zmagala. Mi res veliko pomeni ta zmaga," je bila vesela, ker pritisk ni slabo vplival na njeno plezanje.

Kako bo na plezalce vplivala nova stena, bomo še videli. Prepričani smo, da je za Janjo nova stena le dodatna motivacija, saj bo imela tudi tokrat kot na vsaki tekmi, najboljše možnosti za zmago.

Zakaj Koper?

"Po večkratnih priporočilih in opozorilih Mednarodne plezalne zveze, da stara plezalna stena v Kranju ni več primerna za tekmo svetovnega pokala, smo lahko letos tekmo za svetovni pokala v težavnostnem plezanju končno prestavili na novo lokacijo, na novo zunanjo plezalno steno v Koper," je odločitev pojasnil organizacijski vodja tekmovanja Matej Planko.

Plezalni center Plus

S tem se bo raven tekmovanja dvignila za več stopničk, je prepričan. In poleg tega, da bo nova plezalna stena ponudila najboljše pogoje tekmovalcem, "bo v Kopru lahko tekmo spremljalo tudi veliko večje število gledalcev".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord