12. 6. 2022, 17:25 | Vir: STA

Primož Roglič spet na vrhu!

Profimedia

Trikratni zmagovalec dirke po Španiji je postal drugi Slovenec s skupno zmago na Dauphineju. 

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) je skupni zmagovalec prestižnega kriterija Dauphine. Dvaintridesetletni Kisovčan je v zadnji, osmi etapi od Saint-Alban-Leysseja do Plateau de Salaisona (138,8 km) osvojil drugo mesto, zmago pa prepustil moštvenemu kolegu Dancu Jonasu Vingegaardu.

Trikratni zmagovalec dirke po Španiji je postal drugi Slovenec s skupno zmago na Dauphineju, potem ko je pred 12 leti slavil Janez Brajkovič.

V skupnem seštevku je Roglič po drugem mestu ohranil 40 sekund naskoka pred Vingegaardom. Na vrh Plateau de Solaisona sta dirkača Jumbo-Visme prišla skupaj, z roko v roki, malenkost prej pa je ciljno črto prečkal Danec.

Za slovenskega asa, trenutno tretjega kolesarja sveta na Ucijevi lestvici, je bila to 64. zmaga v karieri in četrta v sezoni.

Roglič je obenem postal šele četrti kolesar, ki je v istem letu dobil dve največji enotedenski dirki v Franciji, Pariz-Nico in Dauphine. To je doslej uspelo le Francozu Jacquesu Anquetilu (1963, 1965), Belgijcu Eddyju Merckxu (1971) in nazadnje Britancu Bradleyju Wigginsu (2012).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.