12. 6. 2022, 17:25 | Vir: STA

Primož Roglič spet na vrhu!

Profimedia

Trikratni zmagovalec dirke po Španiji je postal drugi Slovenec s skupno zmago na Dauphineju. 

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) je skupni zmagovalec prestižnega kriterija Dauphine. Dvaintridesetletni Kisovčan je v zadnji, osmi etapi od Saint-Alban-Leysseja do Plateau de Salaisona (138,8 km) osvojil drugo mesto, zmago pa prepustil moštvenemu kolegu Dancu Jonasu Vingegaardu.

Trikratni zmagovalec dirke po Španiji je postal drugi Slovenec s skupno zmago na Dauphineju, potem ko je pred 12 leti slavil Janez Brajkovič.

V skupnem seštevku je Roglič po drugem mestu ohranil 40 sekund naskoka pred Vingegaardom. Na vrh Plateau de Solaisona sta dirkača Jumbo-Visme prišla skupaj, z roko v roki, malenkost prej pa je ciljno črto prečkal Danec.

Za slovenskega asa, trenutno tretjega kolesarja sveta na Ucijevi lestvici, je bila to 64. zmaga v karieri in četrta v sezoni.

Roglič je obenem postal šele četrti kolesar, ki je v istem letu dobil dve največji enotedenski dirki v Franciji, Pariz-Nico in Dauphine. To je doslej uspelo le Francozu Jacquesu Anquetilu (1963, 1965), Belgijcu Eddyju Merckxu (1971) in nazadnje Britancu Bradleyju Wigginsu (2012).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord