6. 7. 2022, 18:02 | Vir: STA

Primož Roglič v neobičajnih razmerah nesrečno padel: kako je to izkoristil Tadej Pogačar?

Instagram/Tour de France

Težko pričakovana etapa po severnem delu Francije je ponudila kaos na tlakovanih odsekih, številne preobrate, veliko padcev, predrtih gum ter tudi nepričakovane zaostanke tistih, ki merijo na skupno zmago.

Avstralec Simon Clarke je zmagovalec kaotične pete etape kolesarske dirke po Franciji.

Na trasi od Lilla do Arenberga (156,7 km) je pasti 11 tlakovanih odsekov brez praske preživel slovenski as Tadej Pogačar, medtem ko je zaradi padca več kot dve minuti v primerjavi z rojakom izgubil Primož Roglič. Rumeno majico je ohranil Belgijec Wout Van Aert.

Med njimi je imel še najmanj težav Pogačar, ki se je 20 km pred ciljem skupaj z Belgijcem Jasperjem Stuyvenom odpeljal proti skupini najboljših. 

32-letni Roglič pa je imel ponovno na Touru ogromno smole, saj je 30 km pred ciljem zadel ob zaščitno balo, ki je pristala na cestišču, ter nato precej zaostal.

S pomočjo moštvenih kolegov je skušal omejiti škodo, a je v cilj pripeljal 2:59 minute za etapnim zmagovalcem oziroma 2:08 minute za Pogačarjem.

Zaradi nesreče v glavnini je Roglič padel s Calebom Ewanom, a sta oba po padcu hitro nadaljevala z dirko.

"Bal sem se vsega, kar se mi nazadnje ni zgodilo. Slišal sem za nesreče, a nisem vedel, da je bil vpleten Primož," je po koncu etape dejal Pogi. 

V skupnem seštevku je Van Aert ohranil 13 sekund naskoka, na drugo mesto pa je skočil kandidat za visoko uvrstitev v skupnem seštevku, Američan Neilson Powless.

Pogačar je padel na četrto mesto z 19 sekundami zaostanka, a je povišal prednost pred tekmeci v boju za rumeno majico ob koncu Toura. Roglič je zdrsnil na 44. mesto z zaostankom dveh minut in 36 sekund. 

V četrtek bo na sporedu najdaljša etapa letošnjega Toura ob Bincha do Longwyja, ki je dolga kar 219,9 kilometra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord