N. V. | 25. 4. 2022, 19:22

Zakaj si kolesarji brijejo noge?

Profimedia

Veste, zakaj imajo kolesarji bolj gladke noge od žensk? Medtem ko je to za "profije" nuja, so depilirane noge med rekreativci predvsem trend, ki zdaj traja že desetletje.

Britje nog ima pri moških sicer praktične motive, čeprav si jih marsikdo brije samo zato, ker si jih depilirajo drugi in se ne sprašuje, zakaj. 

Po mnenju strokovnjakov je britje nog sicer zelo pomembno opravilo za kolesarje in celo enako pomembno kot oprijeta kolesarska oblačila.

Kolesarska folklora

Pravega kolesarja prepoznamo po kolesarskih čevljih, kolesarskem dresu in čeladi, k temu pa sodijo tudi obrite noge.

Profesionalni kolesarji si jih brijejo iz praktičnih razlogov, saj so masaže prijetnejše (ni cukanja) in se pri tem porabi manj masažnega olja – lažje je zmasirati kosmato nogo kot tako z nekaj dni starimi dlakami – oskrbovanje in razkuževanje ran pa sta lažja, manj boleča in bolj higienična. To zmanjša tveganje za vnetje, poroča Moški svet.

Ampak več površinskih poškodb nog imajo na primer rokometaši ali nogometaši, ki pa si ne brijejo nog. Ti razlogi za obrite noge v rekreativnem kolesarstvu torej res ne pijejo vode.

Zakaj si kolesarji vseeno množično brijejo noge?

Glavni razlog tiči v preteklosti, saj je na dirki po Franciji zmagal kolesar, ki je bil brez las in povsem brez dlak na telesu.

Ko ga je nekdo vprašal, zakaj ima pobrite noge – pri tem pa ni bil pozoren na to, da nima dlak niti na rokah in da je plešast (trpel je za alopecijo) – mu je ta dejal, da se brez dlak na nogah počuti hitrejšega in se v cilju hitreje umije, poroča Moški svet.

Spomnimo: nekoč so bile ceste makadamske, kolesarji na cilju pa polni prahu. In od tedaj si tekmovalni kolesarji brijejo noge.

So res zaradi obritih nog hitrejši?

Ni res, da so kolesarji zaradi tega kaj hitrejši, čeprav mnogi menijo, da zato bolj aerodinamično drvijo po cesti. Že res, da manj dlak pomeni manj upora, a gre za zanemarljiva odstopanja, kar so pokazala tudi testiranja v vetrovniku, pišejo na portalu Moški svet.

A morda že samo prepričanje, da gladke noge vplivajo na hitrost, prinaša rezultate. Najbrž imajo obrite noge torej neke vrste učinek placeba.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.