30. 5. 2022, 17:48

Gledanost lige je najvišja v zadnjih letih: kaj bo prinesel finale?

Twitter/NBA

Prva sezona lige NBA z 82 tekmami v zadnjih letih je bila najbolj gledana sezona.

Redna sezona lige NBA je v povprečju imela 1,6 milijona gledalcev, kar je 19 % več v primerjavi z lansko odloženo, skrajšano sezono in 3 % več v primerjavi s sezono 2019-20, ki je bila ustavljena sredi marca in se je nadaljevala nekaj mesecev pozneje.

Predvsem se je gledanost žensk povečala za 23 % v primerjavi z lansko sezono in za 11 % v primerjavi s pred dvema letoma, kar je preseglo splošno povprečje. Ženske naj bi zdaj predstavljale tretjino občinstva lige NBA.

Bojevniki so igrali na desetih od 20 najbolj gledanih tekem. Najbolj gledana tekma sezone je bila Nets-Lakers, na božični dan si jo je ogledalo 5,75 milijona ljudi. Ugasnjeni Lakers so igrali na šestih od petnajstih najbolj gledanih tekem, tri so bile proti Golden Stateu.

Dve ikonični franšizi bosta igrali veliki finale Lige NBA

Boston Celtics so v odločilni, sedmi tekmi finala vzhodne konference v gosteh premagali Miami Heat in zmagali s 4:3 v zmagah.

Boston so do zmage popeljali Jason Tatum s 26 točkami in 10 skoki ter Jalen Brown in Marcus Smart s po 24 točkami. Pri Miamiju sta izstopala Jimmy Butler s 35 točkami in Bam Adebayo s 25 točkami in 11 skoki.

Po tekmi sta se objeta nasmihala Tatum in Brown, ki sta utišala kritike s tem, ko sta dejala: "Rekli so, da ne moreva igrati skupaj"

Boston ima doslej 17 naslovov prvaka, s čimer so izenačeni z Los Angeles Lakers.

Prva tekma velikega finala se igra v noči s četrtka na petek, gostitelji pa bodo Bojevniki.

Boston na naslov čaka 12 let, Golden State pa tri

Zadnjič, ko je Boston igral, je bil veliki finale 2010. Golden State Warriors pa so na finale čakali od leta 2019. Do zdaj je ekipa iz San Francisca šestkrat osvojila naslov prvaka lige NBA.

Na poti do velikega finala je Golden State v finalu zahodne konference premagal Dallas Mavericks Luke Dončića s 4:1 v zmagah. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord