16. 5. 2022, 16:38

Ko gre zares, je Luka Dončić najboljši v zgodovini lige NBA

Profimedia

Brez dvoma sta Michael Jordan in LeBron James dve največji imeni, ki sta zaznamovali končnico lige. Ob številnih priznanjih se zdi, da njuni rekordi še zdaleč niso dosegljivi nikomur. Nikomur razen Luki, ki, kot se zdi, z lahkoto ruši rekorde teh dveh velikanov.

Izkazalo se je, da ima Luka Dončić noro statistiko, ki presega obe legendi. Luka je daleč pred konkurenco glede doseženih točk na tekmo, ko ga čakajo izločilne tekme v končnici. V tem trenutku ima branilec Mavericksov v povprečju 38,3 točke na tovrstni tekmi, kar je največ v zgodovini lige

Če stvari postavimo v kontekst, je Dončiću trenutno najbližji igralec Alex Groza iz Indiana Olympians s 33,5 točke, ki je igral v 50. letih prejšnjega stoletja. Za njim sta LeBron James s 33,5 točke in Michael Jordan z 31,3. Seznam zaokrožata Wilt Chamberlain z 31,1 in Kevin Durant s 30,2 točke.

Te številke pomenijo, da med ključnimi dvoboji v zgodovini končnice lige NBA Luka Dončić dosega največ točk. Zaradi tega dosežka je pred Jordanom in Jamesom, ki ju mnogi štejejo za največja košarkarja vseh časov.

"Dirk je Dirk. Prestal je vse. Bil je prvak, tako da to ve. Zato mislim, da vsak igralec in vsak trener ceni, da je tam," je Luka Dončić komentiral, koliko jim pomeni, da imajo na klopi tako izkušenega igralca kot je Dirk Nowitzki

23-letni superzvezdnik je dosegel rekordnih 35 točk, dodal 10 skokov in štiri podaje, da je Dallas prvič po letu 2011 – v letu, ko je Dirk Nowitzki osvojil svoj edini naslov – popeljal v finale zahodne konference. Mavsi so zaostanek v seriji z 2:0 premagali tretjič v zgodovini franšize na poti do osupljivega napredovanja. 

"Mislim, da smo se iz lanske 7. tekme (proti LA Clippers v uvodnem krogu) in 6. tekme veliko naučili," je dejal Dončić. "Imeli smo dve priložnosti za napredovanje in ju nismo izkoristili. Torej mislim, da smo se od tam veliko naučili. Ta ekipa je prav posebna. Nimam kaj drugega za povedati" je bil skomen Luka, katerega statistika ni nič kaj skromna, saj ga v hrbet gledajo najboljši košarkarji v zgodovini.

Bo Luka nekoč sedel na tron kot najboljši vseh časov? Mnogi to napovedujejo že zdaj. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.