7. 6. 2022, 11:28

Pred skoraj tremi desetletji je umrl športni genij, ki ga še danes slavijo povsod po svetu

Twitter/DardanKS

Mineva natanko 29 let od tragične smrti Dražena Petrovića, slavnega hrvaškega košarkarja. 

Hrvaška košarka je 7. junija v Denkendorfu doživela strašni udarec, od katerega si še danes ni opomogla. Dražena Petrovića je v smrt odpeljalo takratno dekle Klara Szalantzy, ki je tistega usodnega leta 1993 po nemški avtocesti vozila temno rdeči golf. Klara nikoli ni bila odgovorna za Draženovo smrt, z njima pa je bil v avtu turška košarkarica in Klarina prijateljica Hilal Edebal. Dražen je v času nesreče spal.

Kako se je zgodila nesreča? 

Iz nasprotne smeri je prihajalo tovorno vozilo, ki je pri prehitevanju drugega vozila prebilo osrednjo ograjo in zavilo na drugo stran ceste. Vidljivost je bila zelo slaba, golf je zadel tovornjak, natančneje cisterno, in Dražen je umrl na kraju nesreče.

"Dejstvo je, da je Klara vozila prehitro. Bila je mlada voznica, z malo izkušnjami in s takšno situacijo se ni mogla najbolje spopasti. S hitrostjo več kot 160 kilometrov na uro se je zaletela v tovornjak. Niti ni uspela odreagirati, zavirati. In potem je sledil grozovit udarec, od katerega je umrl Dražen, ki je sedel na sovoznikovem sedežu," je povedal policist Binder, ki je prišel na ogled na kraj nesreče.

Turkinja Hilal je imela po nesreči velike luknje v spominu. Nemška manekenka Klara zaradi nesreče nikoli ni bila preganjana, ker je nemška zakonodaja jasna. Če bi se lahko izognila nesreči, ne glede na to, kako hitro je vozila, potem je kriva. Vendar so bile okoliščine Draženove nesreče takšne, da se ji preprosto ni bilo mogoče izogniti, zato Klare ni bilo mogoče preganjati.

Otrok, ki stoji poleg Dražena, je danes zvezdnik lige NBA Steph Curry, ki je bil na tekmi svojega očeta Della Curryja, ki je bil takrat Draženov soigralec.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec