Uredništvo | 28. 10. 2023, 16:06

Zaradi tega svet ni smel vedeti, kako gre Schumacherju (spregovoril je njegov odvetnik)

Xinhua/STA

Pred skoraj desetimi leti se je med smučanjem hudo poškodovala legenda Formule 1 Michael Schumacher. Še danes ve le njegova družina, kako mu gre v resnici.

29. decembra 2013 se je življenje Michaela Schumacherja drastično spremenilo. Med smučanjem v francoskih Alpah je namreč bivši dirkač Formule 1 padel ter se z glavo udaril v skalo. Tako se je začela Schumacherjeva bitka za preživetje, vse novice o njegovem zdravstvenem stanju pa so nenadoma poniknile, poroča avstrijski portal oe24. Kakšno je njegovo stanje zdaj, ve le njegova družina.

Svet pa je zdaj končno dobil nov vpogled v celotno situacijo, saj se je oglasil Schumacherjev odvetnik Felix Damm. Prav tako je spregovoril o tem, zakaj družina še vedno skrbno varuje skrivnost o njegovem zdravju.

Razkriti ali ohraniti skrivnost?

"Premlevali smo, ali bi bila prava pot, če bi javnost obvestili o Schumacherjevem zdravstvenem stanju. Vendar to vseeno ne bi bilo konec, saj bi bili primorani obveščati javnost o kakršnihkoli zdravstvenih spremembah," je za revijo Legal Tribune Online povedal Damm. Pri tem je dodal, da po prvem obvestilu o zdravstvenem stanju Schumacherja, ne bi uspeli ustaviti medijskega pritiska.

"Novinarji bi se nato vračali nazaj in spraševali: 'In kako je videti zdaj?' en, dva, tri mesece ali celo več let po prvotnem poročilu o njegovem zdravstvenem stanju," je povedal ter dejal, da bi bilo pravno ukrepanje takrat izjemno oteženo, saj bi bile tako prvotne informacije razkrite prostovoljno. Tako bi bila družina prisiljena ves čas dajati informacije glede Schumacherjevega zdravstvenega stanja.

Profimedia

Dodal je še, da je bila tišina že od začetka težka, saj je že takoj po nesreči obstajala nevarnost, da bi izgubili nadzor nad govoricami in trači v medijih. Težavne so bile tudi tiskovne konference zdravnikov. Zdravniki so namreč razlagali o vsebini, ki je bila pravzaprav zasebna in o katerih ni dovoljeno govoriti. "Do takrat so bile namreč informacije o zasebnih zadevah pravzaprav popoln tabu," je še dejal Damm.

V intervjuju z omenjeno revijo je prav tako dejal, da se je medijski pritisk po nesreči močno povečal. "Še vedno imam v glavi podobo novinarjev in fotografov, ki so po več dni čakali pred bolnišnico v Grenoblu na informacije. Da bi zmanjšali medijski pritisk, so bile prve splošne informacije o poškodbah podane na novinarskih konferencah, na katerih so bili prisotni tudi zdravniki," je še povedal Damm.

Ravno zaradi tega Damm še naprej zagovarja strategijo tajnosti: "Mislim, da večina oboževalcev normalno prenese, če ne vedo, kako točno gre njihovemu idolu."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol