J. B., L. K. | 18. 10. 2023, 19:00

Radomlje v EON NextGen navdušujejo z atraktivnimi predstavami: "Nismo Real Madrid, a imamo dobro ekipo"

NK Radomlje

Najbolj nogometno naselje v državi? Ni daleč od resnice ... Radomlje na članskem odru že nekaj časa uspešno nastopajo v članskem prvenstvu, tudi mladinci pa iz sezone v sezono dokazujejo, da se lahko mlinarji pohvalijo s številnimi še kako nadarjenimi nogometaši.

Čeprav se v Radomljah radi pohvalijo, da so nogometno žogo brcali že pred drugo svetovno vojno, zgodovinske knjige razkrivajo, da so v tem naselju streljaj od Domžal prvi klub dobili "šele" leta 1972. Pet desetletij kasneje v Radomljah žogo brcajo še kako resno in hkrati tudi zelo uspešno. Preporod kluba, ki nikdar ni spadal med večje v državi, se je začel leta 2007, ko je predsedniške vajeti v svoje roke prevzel Matjaž Marinšek. Direktor vsem dobro poznane verige trgovin za najmlajše Baby Center je s somišljeniki na noge postavil nogometni klub, ki se je leta 2014 sploh prvič prebil v najvišji kvalitetni rang tekmovanja pri nas, zdaj pa v Prvi ligi Telemach neprekinjeno igra že tretjo sezono zapored.

Radomlje se lahko pohvalijo tudi z dobrim mladinskim pogonom, ekipa do 19 let je ena tistih, ki sestavljajo EON NextGen ligo. Mlinarji se lahko pohvalijo, da se v njihovih nedrjih kali lepo število sila nadarjenih nogometašev, kar je vidno tudi na igrišču. Radomlje so bile hit nove sezone v prenovljeni EON NextGen ligi, ki v tej sezoni poteka pod sponzorstvom podjetja Telemach. Rumeno-črni so uvodoma nanizali kar nekaj zaporednih zmag in celo vodili na lestvici mladinskega prvenstva.

NK Radomlje

Radomlje so trenutno na visokem šestem mestu EON NextGen lige, o tekmovalnih ciljih in tudi viziji, ki jo gojijo v tamkajšnjem klubu, pa smo se pogovarjali z Draganom Čadikovskim. Leta 1982 v Beogradu rojeni nekdanji reprezentant Severne Makedonije se je v Sloveniji dokazal že kot nogometaš. Igral je za Celje, Maribor, Rudar Velenje, Olimpijo, Celje in Domžale, skupno pa v Prvi ligi Telemach zabil 52 golov na 186 tekmah.

Potem ko je nogometne čevlje obesil na klin, se je danes 41-letni Dragan Čadikovski, ki je v preteklosti žogo brcal tudi v Rusiji in Južni Koreji, lotil trenerskega poklica. Med drugim je bil pomočnik pri srbski Kolubari, zdaj pa svoje znanje prenaša na mlade nogometaše kluba iz Radomelj.

Kako komentirate potezo NZS, da mladinska liga po novem poteka samostojno in da je hkrati tudi bolj medijsko pokrita?

Rekel bi, da je bila to fenomenalna poteza Nogometne zveze Slovenije. Mladinska liga mora biti samostojna, navsezadnje gre za zadnjo stopničko pred člansko ekipo, člansko ligo. Odlično je tudi, da je v vsakem krogu ena tekma odigrana v neposrednem prenosu na Sportklubu. To pomeni, da mlade iz Slovenije lahko gleda celotna regija … Prav tako se o ligi zdaj več piše in je nasploh več prisotna v medijih. Lahko rečem le vrhunsko in fenomenalno.

Vam je všeč, da lahko na vsaki tekmi računate tudi na nekaj starejših nogometašev?

V Srbiji in na Hrvaškem je podobno pravilo v veljavi že vrsto let. Meni pravilo ustreza, čeprav to, da igra starejši, ne pomeni, da je avtomatično boljši od mlajšega. So pa pomembne izkušnje. Starejši nogometaš lahko v določenem trenutku prevzame odgovornost na svoja pleča, potegne ekipo naprej in zelo pomagam predvsem tistim najmlajšim v ekipi. Fantom, ki so se komaj prebili v mladinsko moštvo, to vsekakor zelo pomaga.

NK Radomlje
Kateri so po vašem mnenju največji izzivi pri delu z mladimi nogometaši?

V mladega nogometaša moraš v prvi vrsti verjeti in mu hkrati zaupati. Mladi so nagnjeni k temu, da počnejo napake in precej nihajo v formi. Danes bodo odigrali vrhunsko tekmo, jutri slabo. Tako pač je. In ko pridejo slabi dnevi – da pridejo, ni dvoma –, moraš mladim fantom stati ob strani. Moraš mu dati vedeti, da verjameš vanj. Prav tako moraš kot trener še toliko bolj delati s tistimi, za katere se zdi, da imajo potencial za članski nogomet. Vsem – žal – ne bo uspelo … Priprava na skok na članski oder je ključnega pomena. Toliko bolj je treba delati na taktiki in fizični pripravljenosti. Jakost treninga mora biti na najvišji možni ravni, nogometaš se mora taktično izobraziti in delati tudi na psihični čvrstosti. Skratka, trener mladih mora narediti vse, da bo nogometaš pripravljen na izzive, ki jih prinaša članski nogomet.

Ali so trenerji v vašem mladinskem pogonu in še posebej mladinski ekipi soočeni tudi z rezultatskim pritiskom ali je glavno poslanstvo vendarle vzgoja mladih nogometašev?

Vsi trenerji v mladinskem pogonu imamo 100-odstotno podporo predsednika kluba Matjaža Marinška in športnega direktorja Gregorja Marinška. Kar zadeva mlajše selekcije, pritiska ni nikakršnega. Zgolj pozitiva. In, jasno, trd trening. Naš glavni cilj je razviti predvsem kar največ dobrih nogometašev. No, ko govorimo o mladinski ekipi, pa se seveda razmišlja tudi o rezultatih. Ampak nikdar ni postavljen pred razvoj nogometašev in njihovo pripravo na članski nogomet. Ker smo tudi trenerji tekmovalni ljudje, sam osebno vedno stremim h kar najvišjim ciljem. Prežet sem se zmagovalno miselnostjo in trudim se, da bi jo prenesel tudi na fante. Toda še enkrat več: iz uprave kluba ni čutiti nikakršnega pritiska. Čutimo zgolj podporo. Nogomet je navsezadnje igra in nanj je treba gledati na takšen način. Nogometaši morajo na igrišču predvsem uživati, naloga trenerja pa je, da se zaveda, česa je njegova ekipa zmožna.

Kako pomembno je sodelovanje med trenerji pogona in trenerjem članske ekipe?

Zelo, zelo pomembno. In prav zato me tudi še kako veseli, da vrhunsko sodelujeva s trenerjem prvega moštva Oliverjem Bogatinovim. Najino sodelovanje je večplastno, zadeva tako igrišče kot tudi vse drugo, kar se dogaja stran od nogometnih zelenic.

NK Radomlje
Kako ste zadovoljni z dosedanjim potekom sezone in kakšni so vaši glavni cilji za aktualno sezono?

Če odmislim tekmo z Nafto (Radomlje so ob koncu avgusta v Lendavi izgubile z 1:5, op. a.), moram priznati, da sem zadovoljen. Predvsem z igro in dejstvom, da si pravzaprav na vsaki tekmi ustvarimo kopico priložnosti. Toda bile so tudi tekme, ki jih obžaluje: Bravo, Koper, Brinje Grosuplje. To so bili obračuni, ki bi jih morali rešiti v našo korist. Toda v EON NextGen ligi so ekipe zelo izenačene in vsaka lahko premaga vsako. V našem moštvu imamo trenutno štiri, pet zelo nadarjenih nogometašev, njihova kvaliteta nam daje veter v hrbet v bitki za najvišja mesta na lestvici. Moji osebni cilji so visoki, a sem tudi realen. Nismo Real Madrid, toda hkrati se zavedamo, da imamo dobro ekipo in generacijo nogometašev, ki želijo biti pri vrhu lestvice.

Kako dobrodošlo je iz vidika vzgoje mladih nogometašev vaše sodelovanje s splitskim Hajdukom, ki vrsto let slovi po odličnem delu z nadarjenimi igralci?

Morda nisem ravno najboljša oseba za odgovor na zastavljeno vprašanje. Toda iz izkušenj lahko povem, da je to pozitivna stvar. V Srbiji ima Crvena zvezda že dolgo časa svojo rezervno ekipo v Grafičarju, Partizan sodeluje s Teleoptikom. Vse to daje mladim nogometašem dodatno možnost za razvoj. V Radomljah sem dve leti in lahko rečem, da so bili vsi nogometaši, ki jih je Hajduk poslal na posojo k nam, zelo dobri. Klubu so vsekakor pomagali pri uresničevanju zastavljenih ciljev.

@metropolitan.si Matej in Stjepan iz NK Radomlje, sta nam odgovorila na 4 hitrih vprašanj! 🔥 Projekt Eon NextGen liga bo 16 najboljšim mladinskim klubom v Sloveniji ponudil dodatno priložnost, da negujejo in bogatijo šport, ki so mu tako zelo strastno predani. Seveda pa bo to nekaj zanimivega tudi za vse ostale ljubitelje nogometa. @Telemach Slovenija #telemach #telemacheonnextgen #eonnextgen #eon ♬ original sound - Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol