M. M. | 8. 8. 2022, 10:19

Konec dolgoletnega rituala? So v klubu mučili živali?

Profimedia

Šport je poln ritualov, ki se jih držijo posamezniki, skupine ali celo klubi. Eden takšnih ritualov je orlov let nad stadionom, ki je v zadnjem času dvignil ogromno prahu.

Pred vsako tekmo portugalskega nogometnega kluba Benfica ogromen orel poleti nad tribunami stadiona, nato pristane na grbu kluba, nameščenem na sredini igrišča, navijači pa navdušeno spremljajo njegov let. Orel, simbol Benfice, je že leta del spektakla na stadionu Luz v Lizboni, ki sprejme kar 66.500 gledalcev.

Profimedia

Politična stranka in nevladna organizacija za zaščito živali pa sta zahtevali odpravo tega običaja. "Divjim živalim ni prostora v športu, ampak v naravi, kjer bi morale živeti svobodno," je dejala Ines Sousa Real, 41-letna članica stranke Ljudje, živali, narava (PAN) v portugalskem parlamentu.

Predlagala je, da Benfica uporabi maskoto plišastega orla.

"Ljubiti živali pomeni spoštovati njihovo divjo naravo in svobodo," je dodala na Twitterju. Ukinitev te tradicije v enem najslavnejših klubov v Evropi je pred začetkom portugalskega prvenstva zahtevala nevladna organizacija PETA.

Orla "Zmaga" in "Slava"

"Orli so samotarske živali, ne bi smeli biti v stresnem in hrupnem okolju stadiona," je zapisano v pismu, ki ga je PETA poslala klubu. "Te čudovite živali letajo čez široke prostore, večino časa preživijo na drevesih in prosto lovijo na velikem območju. Takšno okolje jim povzroča frustracije in izjemen stres."

Uslužbenec Benfice vstopi v dvigalo stadiona z izurjenim orlom v roki, nato pa ga izpusti pred začetnim sodnikovim žvižgom. Poglejte si let iz perspektive orla.

Najpogosteje leti orel z imenom Vitoria (Zmaga). Imajo pa v klubu "zaposlene" tri orle. Enemu izmed njih pa je ime Gloria (Slava).

Občinstvo verjame, da bo Benfica zmagala, če bo orel naredil dva poleta po tribunah, in da bo nasprotnik slavil, če bo naredil le en krog.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord