M. M. | 6. 8. 2022, 06:00

Herojstvo: prekinil nogometno kariero, da je mami lahko doniral nujno potreben organ

Twitter/VarskySports

Življenje piše nenavadne in navdihujoče zgodbe. Ena takih prihaja s Hrvaške, kjer je nogometaš svoji mami rešil življenje. 

Robert Perić-Komšić, nogometaš Cibalije iz Vinkovcev, je spet v naravnem okolju - na treningu, s soigralci. Napadalec Cibalije se je znašel v javnosti marca lani, ko je po golu proti Jarunu spakiral stvari in se odpravil v Istanbul. Tam ga je čakala tekma življenja, operacija jeter, ki jih je podaril svoji hudo bolni mami Ljiljani

"Hvala bogu, vse je šlo dobro. Tako operacija kot okrevanje. Oba sva v redu, skoraj sem pripravljen za vrnitev na igrišče, po 13 letih boja pa je mama dobila novo življenje," je dejal "Komšo", ki je štiri mesece po zapleteni operaciji vključen v skoraj običajen trenažni proces.

Jasna slika tveganja

Ko so mu pred operacijo v istanbulski kliniki Memorial Bahçelievler, nekaj dni pred 23. rojstnim dnevom, odstranili kar 70 odstotkov jeter, ni imel nobenega zagotovila, da bo lahko nadaljeval kariero nogometnega profesionalca. 

"Imel sem popolnoma jasno sliko tveganja, a v tistem trenutku sploh nisem razmišljal o tem, ali bom še kdaj igral nogomet ali nikoli več. Imel sem jasno nalogo, da bo mama ozdravela. Vse drugo je bilo brez pomena."

Zaradi svojega dejanja je v javnosti dobil status heroja

"Mama je večji junak od mene. Kaj vse je preživela v zadnjih 13 letih ... Imela je tri neuspešne presaditve jeter umrlih darovalcev. Propadla je tudi ideja, da bi bil živi darovalec brat Vedran, čigar jetra so se zamastila, zato poseg ni uspel," je pripovedoval in povedal, da je oče Nedeljko star več kot 50 let, kar je poleg zamaščenih jeter eden od dveh izločitvenih dejavnikov za darovanje.

"Tveganje je bilo ogromno, mami pa je zmanjkovalo časa. Njeno življenje je bilo ogroženo, njen želodec se je polnil z vodo in bilo je vprašanje, koliko dni ji je še ostalo ..."

"V trenutku, ko sem izvedel, da so vse druge možnosti izčrpane, sem spakiral stvari in odletel v Istanbul," je svojo odločitev pojasnil Perić-Komšić. Po večurni operaciji, ko se je zbudil iz anestezije, ga je pričakal cunami podpore.

Sporočila podpore in spodbude so res prihajala od vsepovsod. Težko najdem prave besede, s katerimi bi opisal, koliko mi je v tistih trenutkih pomenilo. Ob tem se zahvaljujem vsem, ki so nam dali dodatno moč v tem boju."

Mati je še vedno na terapiji

Situacija je danes v redu, oba sta se vrnila v normalno življenje. "Mama mora jemati terapijo, a to zanjo ni nič novega, saj se že leta zdravi z zdravili. Vsi moji izvidi so normalni, jetra so se dva meseca po operaciji skoraj popolnoma obnovila," je dejal. 

"V bistvu bežim od neke zgodbe o junaštvu, naredil sem to, kar verjamem, da bi naredil vsak, ki je odraščal v funkcionalni družini. Mama mi je dala življenje, jaz pa sem ji ga podaljšal," je zaključil junak Peter, čeprav se tega naziva otepa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord