2. 8. 2022, 14:50

Transparentnost: kaj novega nas čaka pri tehnologiji VAR?

Profimedia

Video pomočnik sodnika je bil na velikem odru prvič uporabljen na svetovnem prvenstvu leta 2018 in čeprav je bil uspešen, je od uvedbe deležen nenehnih polemik in kritik.

Angleška prva liga (Premier League) načrtuje veliko spremembo video pomočnikov sodnika (VAR), da bi izboljšala transparentnost za gledalce pred malimi ekrani.

V načrtu je javna objava pogovorov, ki se zgodijo med tekmo, med sodniki na igrišču in tistimi v sobi za VAR.

Glavni cilj je pomagati oboževalcem razumeti proces, kako VAR sprejema odločitve, in upamo lahko, da bo pomagal izboljšati preglednost za vse navdušence.

Richard Masters, izvršni direktor Premier lige, je dejal, da je dobil podporo za idejo.

"Obstaja splošno mnenje, da bi bila objava pogovorov dobra stvar. Želja je, da bi bili z navijači bolj odprti glede odločanja sodnikov. Natančno moramo ugotoviti, kako bomo to storili," je dejal Masters.

Koncept je že preizkusila severnoameriška liga MLS. Pregled razprav o odločitvah na terenu je v zvočni obliki objavljen na YouTubu.

Nekdanji angleški sodnik Howard Webb je vodja sojenja v MLS, vendar naj bi se vrnil v Premier League kot novi vodja sodnikov.

Webb bi lahko imel ključno vlogo pri zagotavljanju, da bo uvedba novega koncepta potekala čim bolj tekoče.

Tako je pred tremi leti glavni sodnik tekme Damir Skomina na stadionu Park princev preučeval posnetek, preden je dosodil enajstmetrovko za Manchester United na tekmi Lige prvakov proti PSG.

Profimedia

VAR je bil na velikem odru prvič uporabljen na svetovnem prvenstvu leta 2018 in je bil na splošno uspešen. Vendar je bil od svoje uvedbe v Premier League leta 2019 deležen nenehnih polemik in kritik.

Sploh ko je šlo za igro z roko in mejne odločitve o prepovedanem položaju.

"Pravijo: "Če bi VAR obstajal, Maradona nikoli ne bi zadel gola z "božjo roko"". Seveda. Verjetno pa bi bila Anglija do te minute le še s 4 igralci na igrišču, ker bi vsi ostali že prejeli rdeč karton," je lani zapisal italijanski športni novinar Tancredi Palmeri.

Nekdanji branilec Manchester Uniteda Rio Ferdinand je prejšnji mesec spregovoril o VAR-u: "Včasih je v redu, vendar, čeprav je namenjen pomoči, velikokrat zmede situacijo. Na mednarodnih turnirjih sodniki takoj pogledajo na zaslon. Učinkovitost in hitrost se mi zdita boljša kot v Premier League. Bolj cenim sodnika na sredini igrišča, ki sprejema odločitve s pomočjo svojih pomočnikov - stranskih sodnikov," je zaključil nekdanji angleški reprezentant.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord