M. M. | 4. 8. 2022, 20:00

Marcos Tavares: "Če se to zgodi, sem dosegel svoj cilj!"

Proelium

Čeprav se je nekdanji kapetan Maribora in najboljši strelec prve slovenske nogometne lige pred kratkim upokojil, nogomet ostaja del njegovega življenja. Z njim smo se med drugim pogovarjali o tem, kako svoje znanje prenaša na mlajše nogometaše.

"Če ste me kadarkoli gledali na zelenici, potem veste, da sem zmeraj dal vse od sebe. In tudi tokrat ni nič drugače. Knjigo sem napisal za vas. Želim vam, da veste, da ne glede na to, od kod prihajate, lahko dosežete svoje sanje. Knjiga je nastala, ker vam želim predstaviti svojo zgodbo."

"Zgodbo, ki je do sedaj nisem zaupal še nikomur," je ob lanskoletnem izidu knjige zapisal Marcos Tavares. Izjemno zgodbo piše tudi s svojim nogometnim kampom, ki ga vsako leto organizira v Radencih. 

Da je Tavares znan in cenjen po vsej Sloveniji, ni potrebno zgubljati besed. Je pa nekatere presenetil s svojim delom na nogometnem kampu, saj daje velik poudarek splošnem izobraževanju otrok in osredotočenosti na nogomet. Udeleženci so namreč vseh pet dni, kolikor kamp traja, brez mobilnih telefonov ali drugih ekranov. 

Kdaj in kako ste prišli do ideje, da bi nogometno znanje prenašali na nadobudne nogometaše?

Že po štirih letih v Sloveniji sem začel razmišljati o tem, da sta evropska mentaliteta in brazilska tehnika zame najboljša kombinacija. Vsak igralec s tema dvema lastnostima bi lahko naredil še več.

"Tudi drugi Brazilci, ki imajo delovno miselnost Evropejcev, igrajo bolje zaradi taktike in discipline, ki je v Južni Ameriki primanjkuje."

Takrat sem igral že zelo dobro in ugotovil sem, da je to zame najboljša kombinacija. Zdaj, ko imam priložnost pomagati Slovencem, da bodo boljši nogometaši, se čutim dolžnega, da moram to storiti, saj tudi sam čutim, da sem Slovenec.

Proelium

Gre za največji nogometni kamp pri nas, ki hkrati ni klasični kamp, saj je fokus v povezovanju in razvijanju, tudi izven igrišč. Vam je bolj pomembno, da se otroci dobro počutijo, ali da odnesejo veliko nogometnega znanja? In kako to združujete?

Zaradi napak, ki sem jih naredil v mladosti, kot nogometaš nisem uspel v Braziliji. Želim deliti svojo zgodbo in napake z mlajšimi. Nogomet prinese veliko stvari v življenju. Verjamem, da ima vsak od nas nekaj, kar bi lahko delil z drugimi in tako pomagal. To dobroto moramo dati naprej.

"Zame je najbolj pomembno, da imajo otroci prave vrednote in principe, šele nato pride nogomet."

Ker nisem razmišljal o teh stvareh, tudi nisem uspel v Braziliji in nisem prišel do najvišjega nivoja. Mladim želim to pokazati, zato da se učijo na mojih napakah.

Proelium

Naš 5-dnevni nogometni kamp je najboljši način, da lahko otrokom omogočimo dejavnosti in aktivnosti, za katere menimo, da so pravilne in jih s tem odvračamo od slabih stvari. Dvakrat na dan imamo treninge in analize nogometa. To je najboljši način, da otroci intenzivno pet dni razmišljajo samo o nogometu in da jim lahko tudi sam predam nekaj vrednot življenja.

Kaj se zgodi, ko se kamp zaključi? Kako ocenite uspešnost in kako veste, da ste opravili odlično nalogo?

Če ob koncu kampa vidim žareče obraze otrok, sem zadovoljen. Zanima me samo to, ali so uživali in bili veseli. Če se to zgodi, smo s kampom dosegli svoj cilj. Ker je v življenju veliko slabih trenutkov, se mi zdi pomembno, da za vsaj teh pet dni damo otrokom dobre trenutke, dobro izkušnje. Vem, da gredo otroci domov z veliko veselja in veliko lepih spominov. Otroci bodo ohranili te pozitivne spomine in tako bodo bolj veseli, poslušni in zadovoljni sami s seboj.

Zunaj so že prijave za kamp za naslednje leto. Kaj lahko pričakujemo v letu 2023, česar nismo videli že letos?

Trenutno imamo v planu boljše treninge v prihodnjem letu. Delam licenco za trenerja in s svojim znanjem bi rad pripomogel k boljšim treningom. Na naslednjem kampu bomo imeli več aktivnosti povezanih z življenskim slogom, več novih atraktivnih stvari, da bodo otroci razumeli, ne samo nogometa, ampak tudi življenjske vrednote.

Proelium

Želim, da se naučijo živeti bolje in tako naredimo Slovenijo boljšo državo.

Kako ste se vi učili nogometa kot otrok? Nam lahko zaupate kakšno zanimivo anekdoto?

Jaz sem se nogometa učil na ulicah. Veliko igralcev moje generacije mi je povedalo, da so bili „uličarji“ in mislim, da je ta mentaliteta ulice veliko pomagala vsem športnikom. Ne samo v nogometu, ampak tudi v drugih športih. Prenesti želim to na otroke v kampu, saj jih večina preveč časa preživi pred ekrani in zato premalo časa z žogo ali drugimi rekviziti na prostem.

Proelium

Na nogometnem kampu si želimo, da so pet dni brez telefonov, brez motečih elementov, da so pet dni osredotočeni na nogomet, na motoriko in pravo miselnost.

Pri prenašanju znanja na mlade nogometaše mu pomaga tudi Dare Vršič, eden boljših slovenskih nogometašev, vezni igralec, poln tehničnega znanja. 

Proelium

Kako je biti v nogometnem pokoju? Pogrešate nogomet in kako zapolnjujete časovno luknjo, ki je nastala?

Ja, težko mi je. Trenutno sem v Turčiji. (opomba: Nogometaši Maribora so se mimo beloruskega prvaka Šahtarja prebili v drugi krog kvalifikacij UEFA Lige prvakov. Vijoličasti so z dvema goloma Roka Baturine slavili v turški Sakaryji.) Ko sem bil na treningu mariborske članske ekipe, sem želel trenirati, ampak nisem smel.

"Počutim se, kot da je del mojega življenja umrl."

Po drugi strani pa sem z ekipo in lahko pomagam igralcem. Predvsem svetujem napadalcem, se z njimi pogovarjam na kakšen način morajo razmišljati pred tekmo in kako se lahko izboljšajo.

Proelium

Časovno luknjo zapolnim tako, da pomagam drugim. Ko upoštevajo moje nasvete in imajo zaradi tega pozitivne rezultate, se počutim izpolnjenega. Tudi takrat ko učim otroke, ki so nato uspešnejši, se počutim koristnega.

"Dovolite si sanjati in verjemite vase. Nikoli, ampak res nikoli ne obupajte. Verjemite, da ste lahko vsak dan boljši. Vsak dan znova in znova. Te stvari imam sam vedno v mislih," je Tavaresev moto, ki ga želi prenesti tudi na mlajše rodove in upajmo, da mu bo z nogometnim kampom to tudi uspelo. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ