N. V. | 6. 8. 2022, 21:25

Marinko Galič o zlati generaciji in nogometu danes

Športni center Marinko Galič/fotomontaža

Nogometaš tako imenovane zlate generacije slovenskega nogometa se spominja preteklosti in komentira šport danes.

Se še ga spomnite? Marinko Galič je nogometaš tako imenovane zlate generacije slovenskega nogometa. Z reprezentanco se je uvrstil na Evropsko prvenstvo v nogometu 2000 ter na Svetovno prvenstvo v nogometu 2002.

Dosežki zlate generacije

Zdaj je na Facebooku delil zapis, v katerem je kot opomin športnikom na današnji nogometni sceni, spomnil na dosežke njegove generacije: "Objavljam to zadevo v spomin na lepše in še normalne čase."

Pravi, da pripada "generaciji, ki je ponesla na zemljevid sveta ime Slovenije z uvrstitvijo na evropsko in takoj za tem še na svetovno prvenstvo. Pri generaciji, ki je pokazala in dokazala, da tudi male nacije lahko delajo čuda. In moja generacija je bila več kot čudo. Uvrstiti se na eno tekmovanje je čudež, na dva pa znanstvena fantastika", se spominja "dobrih starih časov".

Razrije, da so mu trenerji "vedno govorili, da je žoga ženskega spola, in če jo boš dovolj dobro mazil in pazil, te bo imela rada".

Športni center Marinko Galič

Zapiše, da je ponosen, da je del zgodovine svetovne nogometne organizacije FIFA, čigar muzej prikazuje tudi zlato generacijo.

"Otroštvo na jugoslovanskih ulicah"

Trdi, da so to bli "lepi časi", pa ne zgolj zaradi zlate dobe nogometa v Sloveniji. Spominja se otroštva in mladosti, ki jo je preživel na jugoslovanskih ulicah.

Pravi, da se je v nekem obdobju s starši vozil v avtomobilu brez klime. "Tankali smo ob parnih ali neparnih dnevih, danes pa nas hočejo prepričat, da smo krivi za podnebne spremembe," pravi.

Športni center Marinko Galič

Razloži, da govori o "đins generaciji, kateri so Startas teniske bile najboljše, kava iz Italije privilegij, Alan Ford glavno čtivo, žoga najlepša igrača in medsebojni bratski odnosi samoumevni, saj smo bili vzgajani, da si delimo, pomagamo in branimo en drugega pred sovražniki."

Danes?

"Danes? Brez besed,"  Galič komentira današnjo športno sceno. Želi si, da "pozabimo na razne McDonaldse, air Jordanke, Hollywood in ostale ameriške bedarije".

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec