18. 5. 2022, 13:19

Naslednji korak katalonskega velikana: se bo izvlekel iz finančnih težav?

Profimedia

Na razpolago sta dve možnosti. Za katero se bodo odločili pri Barceloni? 

Predsednik Barcelone Joan Laporta je v intervjuju za Radio Catalunya razkril, da bi z aktiviranjem ene ali dveh finančnih injekcij praktično ozdravil ekonomsko življenje velikana s Camp Noua.

Prva možnost je izplačilo po dogovoru LaLige z investicijskim skladom CVC, po katerem bodo klubi prejeli finančno spodbudo s tem, da bo ta konzorcij v naslednjih 50 letih požel sadove prihodkov od televizijskih prenosov. Drugi je, da klub proda 49 odstotkov pravic do uporabe grba in licence za rekvizite po ceni 200 milijonov evrov. To je zadnji ukrep, zdaj čakamo na aktivacijo dogovora s CVC. 

"Če bi lahko aktivirali ta sporazum pred 30. junijem, bi bilo to za nas spektakularno. Letos imamo 500 milijonov evrov primanjkljaja, z denarjem iz tega posla pa bi vstopili v območje 'finančnega fair playa'. Toda za končne odločitve potrebujemo globljo analizo stanja, saj samo od takšnih transakcij ne moremo živeti.

Zaradi covida še vedno vlečemo rep, zato imamo konstanten upad prihodkov. Poleg tega smo podpisali številne nove pogodbe s sponzorji. Več je komercialnih blagovnih znamk in investitorjev, ki bi radi vložili svoj denar v klub," je dejal Laporta. 

Morali bi zmagati v prvenstvu

"Lani bi morali zmagati v ligi. V letošnji sezoni smo okrevali po udarcu in od prihoda Xavija smo igro izboljšali. Ekipe še nismo konsolidirali, obstaja določeno neravnovesje, a gremo naprej.

Letos smo zamenjali trenerja, z devetega mesta smo dosegli naslov podprvaka. Xavi je opravil odlično delo in zdaj je čas za okrepitev ekipe," je zaključil predsednik Barcelone. 

Dotaknil se je tudi pogodbe veterana Danija Alvesa. "Zdaj se bomo srečali z Danijem, da se bomo lahko odločili o njegovi prihodnosti. Želi si igrati na svetovnem prvenstvu. Obstaja možnost, da mu podaljšamo pogodbo za naslednjih 6 mesecev, bomo videli," je dejal Laporta. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol