J. B. | 6. 12. 2022, 21:53

Spektakularno slovo od osmine finala v Katarju: zgodovinska senzacija in čisto prave strelske vaje (okrog Ronalda pa prava drama!)

Profimedia/fotomontaža

Torek je bil na svetovnem prvenstvu namenjen nogometnim sladokuscem. Ne zaradi Cristiana Ronalda. Portugalec je vsemu skupaj zgolj dodal pridih drame. Medtem so blesteli Maročani. In nogometaš, ki je zamenjal Ronalda.

V Katarju se je zaključil prvi krog izločilnih bojev 22. svetovnega prvenstva v nogometu, kot zadnja sta se v četrtfinale prebila Maroko, ki je senzacionalno izločil Španijo, in Portugalska, ki je postregla z novico dneva. Novico, ki je odmevala po vsem svetu.

Je že tako; Maroko je spisal zgodovino, saj se je sploh prvič uvrstil med osem najboljših na svetu. Tudi zmaga Portugalske nad Švico je bila res imenitna. Slavila je kar s 4:0! Toda za številne medije (in navijače in vse ostale navadne smrtnike) po vsem svetu je bilo to hitro pozabljeno, ko je postalo jasno, da bo Portugalska tekmo začela brez - Cristiana Ronalda!

Ko so vsi pogledi usmerjeni v klop za rezerve

Ko se je superzvezdnik, ki naj bi ga selektor Fernando Santos "sankcioniral" zaradi neprimernega obnašanja ob menjavi na zadnji tekmi skupinskega dela, usedel na klop za rezerve, je bilo tam več fotografov, kot kjerkoli drugje ob robu igrišča.

Goncalo Ramos - nogometaš, ki je zamenjal Cristiana Ronalda

Goncalo Ramos - nogometaš, ki je zamenjal Cristiana Ronalda

Profimedia

Ko je Goncalo Ramos, igralec, ki je zamenjal prav Ronalda, mojstrsko zabil prvi gol na tekmi s Švicarji (ter nato zabil še tretjega in četrtega za svojo državo), so vsi govorili le o reakciji "užaljene primadone". Ronaldo naj bi na klopi "vihal nos", se je širilo po družbenih omrežjih. Kakopak je zaokrožila zgolj fotografija resnega Ronalda. To, da je pred tem skočil visoko v zrak, ni bilo pomembno. Kar šteje, je množična histerija. Drama pa takšna! Ronaldo ne igra ...

Fant, ki je odpihnil Ronalda

Pa smo vsi videli, da marsikdo igra zelo dobro tudi brez Ronalda. In da marsikdo lahko igra tudi tako dobro kot Ronaldo. Zapomnite si njegovo ime. Goncalo Ramos. Prišel, videl in dosegel ... hat-trick! Mož, ki je zamenjal Ronalda. Mož, ki je "odpihnil" Ronalda? Ni daleč od resnice. Toda morda raje fant. Ramosu je komaj 21 let.

Kljub temu, da Ronaldo ni igral oziroma je dobil le drobtinice (v igro je prišel v 74. minuti, ko je bilo že vse odločeno), je Portugalska zmagala. Dokaj zlahka. Kaj dokaj ... Zelo zlahka. Prepričljivo. Absolutno zasluženo. S 6:1! Zlobni jeziki bodo rekli, da je zmagala prav zaradi tega, ker Ronaldo ni igral. No, pa ne samo zlobni jeziki. V anketi pred tekmo je 70 odstotkov vseh sodelujočih Portugalcev podalo jasno mnenje: Ronaldo naj gre na klop. In je tudi šel. Toda ... Toda ni Ronalda, ni problema. 

Kar zadeva Švicarje, sta njena zvezdnika Granit Xhaka in Xherdan Shaqiri med vse prej kot zgolj nogometnim bojem s Srbijo očitno izgubila preveč moči, da bi bila kos še portugalskemu izzivu ...

Zgrešili vsi trije Španci

Bili bi seveda krivični, če nekaj besed ne bi namenili tudi Maroku, največjemu in najprijetnejšemu presenečenju turnirja v Katarju. Maročani so navdušili že v rednem delu tekmovanja.

Profimedia

Najprej so remizirali s Hrvaško, nato premagali tako Belgijo kot tudi Kanado. Da so na SP pripotovali v zares vrhunski formi, so dokazali tudi proti Špancem. Ti so dolgočasili svetovno občinstvo s svojo igro neštetih (nekoristnih) podaj, o učinkovitosti pred golom pa ne duha ne sluha. Ko so sledile enajstmetrovke, so bili naravnost zanič. Vsi trije Španci so zgrešili z bele točke!

Profimedia

Pablo Sarabia je zadel okvir gola, Carlosu Solerju in Sergiu Busquetsu je njuna poskusa zaustavil Bono. Ne tisti irski pevec skupine U2, ampak Yassine Bounou (njegov vzdevek je Bono), 31-letni v Kanadi rojeni vratar Maroka, ki je z nasmeškom na obrazu zrl v oči svojim španskim tekmecem. Smejal se je tudi, ko je bilo tekme konec. Španci pa v jok ... In nazaj domov!

Svetovno prvenstvo se bo nadaljevalo v petek, ko bosta na sporedu tekmi Nizozemska - Argentina in Hrvaška - Brazilija, v soboto se bo četrtfinale zaključilo z obračunoma Anglija - Francija in Maroko - Portugalska. Polfinale bo 13. in 14. decembra, tekma za tretje mesto 17. decembra, finale pa 18. decembra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord