N. V. | 21. 5. 2023, 15:22

FOTO: Ilka Štuhec napovedala izid avtobiografije?

Instagram/Ilka Štuhec/fotomontaža

Slovenska smučarka je pred dnevi obiskala Univerzitetno knjižnico Maribor. Ogledala si je študijsko sobo, ki so jo poimenovali po njej, na Instagramu pa je namignila, da se bo med policami morda kmalu znašla tudi kakšna njena knjiga.

Slovenska smučarka Ilka Štuhec je pred dnevi obiskala Univerzitetno knjižnico Maribor, kjer so eno od študijskih sob poimenovali po njej. Obisk jo je spomnil, da je oseba, ki motivira številne mlade, saj je na Instagramu priznala, da razmišlja o tem, da bi napisala knjigo

Študentje se učijo v sobah poimenovanih po znanih Mariborčanih

Leta 2019 so študijske sobe Univerzitetne knjižnice Maribor namesto s številkami začeli označevati z imeni znanih Mariborčanov, ki s svojim delom dajejo navdih obiskovalcem. Osebe, po katerih so študijske sobe poimenovane, so predstavljene tudi z elementi, ki se navezujejo na njihovo življenje.

Izbrali so tudi kratke citate teh oseb, ki se pojavijo v sami študijski sobi in še nekje v knjižnici. Vsi citati spodbujajo ustvarjalnost, sproščenost in pozitivno naravnanost.

"Dajte mi ključe Ilke Štuhec"

S poimenovanjem po Mariborčanih so popestrili prostor knjižnice, uporabniki pa so to sprejeli na humorističen način. "Dajte mi ključe Ilke Štuhec," lahko slišite študenta, ki bi se rad učil v sobi, poimenovani po znani slovenski smučarki.

Eno od študijskih sob v 3. nadstropju knjižnice so po Štuhčevi poimenovali že pred leti, njen citat pa je kot navdih na ogled vsakomur, ki gre peš po knjižničnem stopnišču. "Če imaš sanje in vanje verjameš ter vztrajaš, se ti bo prej ali slej ves trud povrnil," so motivacijske besede naše smučarke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ilka stuhec (@ilkastuhec)

Štuhčeva si pred dnevi ogledala sobo, ki je poimenovana po njej. Sprehodila se je po knjižnici, tudi med policami. Na Instagramu je delila fotografija z obiska knjižnice in opisala, da je to zanjo bil poseben dogodek: počutila se je kot otrok med policami, je zapisala.

Napovedala izid avtobiografije?

Povedala je, da rada in veliko bere: "Obožujem knjige. In obožujem branje." Ljubezen do knjig in dejstvo, da se zaveda, kako močno lahko besede motivirajo, so najbrž tista, ki jo ženejo k temu, da razmišlja, da bi napisala svojo knjigo.

"Če s svojim delom motiviram in prepričam k branju, učenju, raziskovanju, je to še en dokaz, da delam prav. Morda pa se v prihodnosti na policah znajde tudi kakšna moja knjiga," je namignila na Instagramu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Knjižnica UKM (@ukm_knjiznica)

Z Univerzitetne knjižnice Maribor so se na Instagramu naši vrhunski športnici zahvalili za obisk in potrdili, da Štuhčevo do knjig veže prav posebna ljubezen. "Rada in veliko bere. Med drugim biografije," so morda posredovali še en namig o novi knjigi, ki se poraja v mislih Štuhčeve.

Po kom vse so poimenovane študijske sobe?

Študijske sobe v tretjem nadstropju po abecedi: A Petra Greiner (aktivistka), B Marko Naberšnik (režiser), C Matjaž Perc (fizik), Č Petra Kolmančič (pesnica), D Jaro Dolar (bibliotekar in slavist), E Erika Vouk (pesnica), F Filip Flisar (smučar), G Marijan Kramberger (literat), H Janja Hojnik (pravnica), I Jurij Drevenšek (igralec), J Franjo Baš (etnolog in zgodovinar), K Rok Vilčnik (literat), L Karmina Šilec (dirigentka), M Ilka Štuhec (smučarka), N Andraž Stožer (fiziolog), O Dušan Poropat (knjižničar), P Tomaž Pandur (režiser), R Zoran Predin (kantavtor), S Sergej Vrišer (umetnostni zgodovinar), Š Luka Šulič (violončelist), T Andrej Janžekovič – Mito (raper), U Avgust Demšar (pisec kriminalk), V Viktor Vrbnjak (arhivist), Z Zmago Jeraj (slikar).

Študijske sobe v drugem nadstropju: dr. Zora Janžekovič, (kirurginja), dr. Otmar Reiser (ornitolog), mag. Tone Zafošnik (mestni viničar), Antoša Leskovec (zgodovinar).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol