K. Ž. | 21. 11. 2023, 08:35

Po prekinitvi smučarske tekme zdaj spregovoril razjarjeni Kristoffersen: "To so idioti"

TV SLO 2/posnetek zaslona/fotomontaža

Smučarski as se je besno spravil nad podnebne aktiviste.

Na slalomu svetovnega pokala v Gurglu je zavladalo pravo razburjenje. Kot smo poročali, so aktivisti Zadnje generacije (Letzte Generation) tik pred zaključkom spusta Marca Schwarza vdrli v ciljni prostor ter po snegu razlili oranžno barvo. Pred občinstvo so se postavili s transparenti, na katerih je pisalo sporočilo: "Poslušajte svet – za podnebje!" Varnostniki so nemudoma stopili v akcijo in ob žvižgih navijačev odstranili protestnike, enega so morali celo zvleči.

Vsaj dva športnika sta s snežnimi kepami poskušala zadeti aktiviste. Precej razburjen je bil tudi Norvežan Henrik Kristoffersen, ki naj bi imel v mislih športnike, ki so čakali na spust. "Želel je preprečiti, da bi bila prekinitev predolga, zato je bil tako čustven," je dejal Scherer, ki je izmenjal nekaj kratkih besed z razjarjenim Norvežanom, poroča avstrijski portal oe24.

"To so idioti"

V intervjuju z norveško televizijo NRK si je Kristoffersen dal duška: "To so prekleti idioti." "Uničiš progo smučarjem, ki so še vedno na vrhu. Nimam spoštovanja do takšnih stvari in ljudi. Takšnih ljudi nočemo tukaj. To bi moralo imeti posledice."

Norvežan je prav tako upravičil svoj napad na aktiviste: "Še enkrat bi jih napadel, če bi dobil priložnost. Ne bojim se nobene kazni."

Pripadniki Zadnje generacije so besnemu smučarju tudi poslali sporočilo. "Prekinili smo tekmo, ne za zabavo ali pa da bi ovirali smučarje, ampak zato ker ne vemo, kaj drugega naj naredimo. Strmimo proti katastrofi in naši voditelji ne ukrepajo. Čas se izteka," so zapisali ob posnetku deljenem na omrežju X.

Aktivisti Zadnje generacije so sicer najbolj aktivni v Avstriji in Nemčiji, kjer pogosto postavljajo blokade na cestah ter tako opozarjajo na podnebne spremembe. Nemalokrat pa njihove akcije naletijo na zgražanje prebivalcev, zaradi česar se pogosto zapletejo v besedni ali pa celo fizični spopad.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord