Š. Š. | 16. 8. 2022, 17:35

Barve v spalnici: TO je najboljša in TO najslabša možna izbira

Profimedia

Barve imajo velik vpliv na počutje. To velja tudi za barve v spalnici, kljub temu, da tam večino časa mižite. Kako pravilno izbrati? 

Običajno se barve izbirajo na podlagi estetike, v resnici pa imajo posamezne barve velik vpliv na počutje ljudi. Barve v spalnici vplivajo tudi na kakovost vašega spanja.

Najboljše barvne izbire za spalnico

  • Svetlo modra: to je barva, ki pomirja in spominja na modro nebo ali mirno gladino jezera. Vsi odtenki modre delujejo pomirjujoče, a v spalnici še najbolj nežen, svetel odtenek. Ta vas bo v sproščujoče občutke zazibal še preden zaspite.

  • 'Sage' zelena (odtenek žajblja): še ena barva iz palete naravnih, ki je močno povezana z umirjenostjo. Hkrati pa gre za odtenek, ki nikoli ne bo šel iz mode. Če ste barvni tip, se ne bojte za maksimalno ugoden učinek v spalnici kombinirati svetlo modre in 'sage' zelene barve.

  • Nežno siva: Svetlo siva barva je že dolgo priljubljena pri notranjih oblikovalcih, a njen učinek seže dlje od estetskega vidika. Barva ni agresivna, je zelo pomirjujoča in dokazano izboljšuje spanec.

Najslabše barvne izbire za spalnico

  • Rdeča: Presenečeni? Mi tudi ne. Rdeča je barva, v katero ne bi smeli nikoli pobarvati vaše spalnice. ''Raziskave so pokazale, da ima rdeča barva tako močan učinek, da lahko zbudi agresijo ali jezo, to pa niso občutki, ki bi jih želeli v spalnici,'' je jasen Martin Seeley, strokovnjak za opremljanje spalnic. Rdeča je za v spalne prostore enostavno preveč močna in intenzivna.

  • Rumena: Za rumeno bi marsikdo pomislil, da je dobra spalna podlaga, a strokovnjaki pravijo, da jo je veliko bolje pustiti zunaj spalnice. Ne pa tudi zunaj stanovanja, kajti njeni učinki vam bodo marsikje prišli prav. Rumena barva namreč zbuja pozornost in dviga energijo. Kot sonce.

  • Rjava: Rjavi odtenki so vedno bolj v modi, a previdno v spalnici. Medtem, ko so bež odtenki priporočljivi, so vsi temnejši toni odsvetovani. Zbujajo depresivne in žalostne občutke, zjutraj pa boste težje zbrali energijo za nov dan.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.