Š. Š. | 22. 7. 2022, 17:48

TAKO pogosto bi morali čistiti modelčke za led (VEČINA tega ne upošteva!)

Profimedia

Modelčki za led so v poletnih dneh nekaj nepogrešljivega. Ker je v njih običajno samo voda, trajajo dolgo in jih ni treba čistiti. Drži? Ne drži! 

Strokovnjaki pravijo, da bi morali modelčke za led čistiti prav tako, kot katerokoli posodo v kuhinji.

"Modelčki so v zamrzovalniku izpostavljeni stiku z drugimi živili, zato se lahko navzamejo vonja. Ta povzroči, da nenavaden priokus dobijo tudi ledene kocke,'' je za marthastewart.com povedala strokovnjakinja Leanne Stapf.

Posebej dovzetni za vonjave so silikonski modelčki, ki so precej nadomestili tiste iz trde plastike.

Profimedia

Kako očistiti modelčke za led?

Modelčke za led očistite tako, da jih naprej sperete z zelo vročo vodo in povsem izpraznite. Stapfova svetuje, da dve žlički sode bikarbone zmešate z vodo in s tem zdrgnite vse luknjice za ledene kocke.

To bo odstranilo vse vonjave in modelčke temeljito očistilo. Enak učinek ima tudi beli kis, s katerim lahko nadomestite sodo. Nato jih zelo dobro sperite s toplo vodo in zopet so pripravljeni na uporabo.

Silikonski modelčki so pri zelo močnih vonjavah trši oreh in če omenjen način ne deluje, obstaja še nekaj drugih.

Najbolj učinkovit (čeprav precej energetsko potraten) način je, da jih položite za eno uro v pečico, ki ste jo segreli na 180 stopinj Celzija.

A pozor: ta metoda deluje res samo pri silikonskih modelčkih, ostali se bodo v pečici stopili!

Kako pogosto bi jih morali čistiti?

Pogostost čiščenja je odvisna od tega, kaj se v modelčkih nahaja. Če jih uporabljate samo za vodo, bo zadostovalo čiščenje enkrat na mesec.

Profimedia

Če pa zamrzujete sokove, kavo ali karkoli drugega, potem jih je treba očistiti po prav vsaki uporabi.

Nekateri modelčki se lahko operejo tudi v pomivalnem stroju, a to se prej dobro prepričajte. Mehka plastika se namreč v stroju zaradi vroče vode lahko zvije in sčasoma spremeni obliko.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.