Š. Š. | 29. 7. 2022, 17:48

Vas jezijo nadležne sadne mušice, ki letajo po vsej kuhinji? TO je rešitev

Profimedia/fotomontaža
Vas jezijo nadležne sadne mušice, ki letajo po vsej kuhinji? TO je rešitev (foto: Profimedia/fotomontaža)

Z nekaj potezami lahko ta problem rešite zelo na hitro. 

Sadne mušice so še posebej v poletni vročini pogosto prisotne. Lahko se prikradejo skupaj s kupljenimi sadnimi živili (sploh, če so ta že zelo zrela), še večkrat pa skozi odprta okna in vrata. Najlažje jim vstop preprečite tako, da uporabljate komarnike, a kaj storiti, ko so enkrat že v kuhinji? Za vas smo pripravili nekaj nasvetov.

Operite sadje in zelenjavo

Ker so sadne mušice pogosto že prisotne na sadju, ki ga prinesete iz trgovine, je dobro le to nemudoma oprati in tako preprečiti razmoževanje mušic. Te imajo sicer zelo kratek življenjski cikel, saj se jajčece v nekaj dneh spremeni v odraslo mušico.

Poškropite živila s posebno mešanico

Sadje in zelenjavo lahko poškropite z mešanico skoraj čudežnega jabolčnega kisa in vode, v razmerju 1:2. To ne bo samo odgnalo mušic, pač pa bo tudi podaljšalo obstojnost živil.

Ujemite jih v kozarec

Lahko pa mušicam samo preusmerite pozornost. Steklen kozarček od marmelade delno napolnite z nečim sladkim, gnilim ali fermentiranim. Več takšnih kozarcev prekrijte s plastično vrečko in vanjo naluknajte luknjice. Postavite jih na mesta, kjer imate največ težav z mušicami.

Utopite jih

Sliši se precej kruto, a v resnici le z malo ukrepi sadne mušice ostanejo pri življenju. Pri tem metodi delujejo jabolčni kis, vino ali pivo. Eno izmed tekočin nalijte v širšo posodo in nato dodajte nekaj detergenta za posodo.

Profimedia

Redno čistite kuhinjo

Redno čiščenje, odnašanje smeti, pregledovanje sadja in zelenjave zelo pomaga v boju z mušicami. Mušice namreč zelo privlači prav vonj (pre)zrelega ali gnilega sadja.

Če jih nenadoma opazite, bosta skoraj zagotovo opazili tudi sadež, ki je začel gniti. Prav tako redno pospravljajte drobtine in ostanke drugih živil. Z mokro krpo redno čistite kuhinjske površine.

Sadje, ki ni v hladilniku, naj bo pokrito

Tole je verjetno eden izmed najbolj učinkovitih nasvetov. Če mušice sadje ne bodo zavohale, jih ne bo. Zato v vročih mesecih vse sadje, ki ni v hladilniku, pokrijte.

Profimedia

Odženite jih z vonjem

Sadne mušice enostavno ne prenesejo določenih vonjev. Mednje sodijo bazilika, limonska trava, nageljnove žbice, evkaliptus in sivka. Postavite jih po kuhinji in mušicam naenkrat pri vas ne bo več dišalo. Lahko poskusite tudi z eteričnim oljem kakšnega izmed omenjenih vonjav.           

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.