Š. Š. | 12. 9. 2022, 18:41

Triki, s katerimi podaljšate obstojnost živil

Profimedia

Določena živila so zelo občutljiva in tudi v hladilniku ne zdržijo dolgo. Ste vedeli, da pomagajo ščepec soli, peki papir in kis?

Metanje hrane v smeti ni sprejemljivo ne z okoljskega in v teh časih tudi ne s finančnega vidika. Zato je dobro vedeti, kako živilom, ki jim 'ura tiktaka', za nekaj dni podaljšati obstojnost.

  • Ščepec soli v tetrapak mleka

Prav ste prebrali. Ko mleko odprete, vanj kanite ščepec soli in dobro pretresite. Sol bo močno upočasnila razvoj bakterij in mleko bo uporabno dlje časa. Namesto na vrata hladilnika mleko raje postavite v najbolj hladen del – tudi tako boste podaljšali njegovo obstojnost.

  • Namesto v plastiko sir zavijte v papir

Stara navada je železna srajca, a vendarle se tudi to včasih 'splača' zamenjati. Čeprav ste navajeni, da sir zavijete v vrečko, je mnogo bolje, da ga ovijete v peki papir. Tako sir še vedno diha in se ne izsušuje, hkrati pa papir preprečuje dodatno vlaženje, ki spodbuja rast plesni.

  • Zelenjavo 'okopajte' v kisu

Kis je zelo vsestransko uporabno živilo, ki bo podaljšalo obstojnost vaši zelenjavi. Preden jo zložite v hladilnik, jo namočite v mešanici kisa in vode (1:3). Po 15 minutah zelenjavo odstranite iz kopeli, jo oplaknite in posušite, šele nato jo shranite v hladilnik. Če boste postopek opravili prav, kisa na zelenjavi ne boste čutili – bo pa zelenjava očiščena bakterij, podaljšali pa ji boste tudi rok trajanja.

Profimedia

  • Jagodičevje zavijte v papirnato brisačo

Triki, kako podaljšati čas trajanja občutljivim jagodam, malinam in borovnicam, so zelo uporabni. Ena izmed različic dobrega shranjevanja je v steklenem kozarcu, ki ga prekrijete s papirnato brisačko (to fiksirate z navadno gumico). Pazite, da bo sadje popolnoma suho, preden ga shranite. Papirnato brisačo zamenjajte vsak dan in sadje bo dolgo ostalo sveže.