Š. Š. | 26. 5. 2022, 08:05

KAKO lahko feng shui izboljša vaše zdravje?

Profimedia
KAKO lahko feng shui izboljša vaše zdravje? (foto: Profimedia)

KAKO lahko feng shui izboljša vaše zdravje?

Starodavna kitajska filozofija verjame, da lahko pravilno oblikovanje prostor očisti negativnih energij. Še več, umetnost bivanja naj bi zelo pozitivno vplivala tudi na zdravje

Pri feng shuiju gre v osnovi za to, da so predmeti v prostoru razporejeni na način, ki je čimbolj v harmoniji z naravo.

V prevodu feng pomeni veter, shui pa voda.

Bivanje človeka je tesno povezano z delovanjem narave in če to upoštevate tudi v svojem domu, je dobro počutje (bojda) zagotovljeno. Kako pa feng shui vpliva na vaše zdravje?

Izboljša fokus

Fokus je nekaj, kar se zelo hitro izgubi. Veliko ljudi je to spoznalo v času epidemije, ko je delo potekalo od doma. Po tej filozofiji nepospravljen in neurejen prostor privlači ogromno negativne energije, zato je pospravljanje prvi korak z izboljšanemu fokusu.

Če želite še globlje, potem je treba pogledati v nebo. Delovni prostor naj bo obrnjen proti vzhodu ali severu, tu je zelo pozitivna energija. Hrbet pa nikoli ne sme gledati proti vratom, saj s tem kličete negativno energijo. Strokovnjaki svetujejo tudi ureditev otroških sob. Otroci imajo ogromno energije in pomembno je, da jo njihov delovni prostor v čim večji meri pretvori na pozitivno stran.

Najbolje je, če je otroška soba, v kateri se tudi uči, obrnjena proti vzhodu.

Tista, ki gleda na severozahod, bojda v otroku povzroča nemir. Tudi med učenjem je priporočljivo, da je otrok obrnjen proti vzhodu ali severu.

Poveča kakovost spanca

O tem, kako zelo pomemben je kakovosten spanec, vemo že veliko. Obstaja veliko priporočil, kako ga izboljšati. Po feng shuiju začnite tako, da prostor fizično očistite negativne energije s pomočjo kadila žajblja, cedre ali palo santa.

Za barve v spalnici ta filozofija priporoča naravne bež in rjavkaste tone, ki pomirjajo. Postelja naj bo v središču prostora, z nje pa bi morali gledati vrata. Če vrat s postelje nimate na očeh, naj bi to zbujalo negativne občutke in strah, da se bo kdo vtihotapil v sobo.

Postelja bi vedno morala imeti naslonjalo, ker to v človeku zagotavlja občutek podpore. Ljubečo in harmonično energijo prinašajo tudi 'pari' – v spalnici tako svetujejo dve enaki svetilki, dva stola, dve odlagalni mizici, dve enaki blazini…

Obvezno pa feng shui v spalnici prepoveduje tehnologijo, ogledala, slike nad posteljo, ostre robove nočne omarice, velike kose pohištva.

Zmanjša stres

Ni treba, da ste strokovnjak, da veste, da pospravljen prostor človeka umiri, kaos pa povzroča ravno nasprotne učinke.

Z navlako odide iz vašega doma tudi velik del stresa.

Prav tako s tem, da končate začete projekte ali jih za vedno opusitite in zaprete to poglavje. Stres zmanjšuje tudi osredotočanje na naravo in na rastline, kar je v središču feng shuija. Kot tudi nasvet:

sedi, dihaj in bodi čuječ.

Profimedia

Izboljša prehranjevalne navade

Kaj imata skupnega prehranjevanje in oblikovanje prostora? Po feng shuiju veliko. Predvsem na to vpliva premišljena uporaba barv.

Če boste jedli iz modrega krožnika, boste bolj umirjeni in čuječi. Modra barva tudi niža krvni pritisk in srčni utrip.

Umirjeno prehranjevanje izboljša prebavo, manjša telesno težo. Ker boste znali bolj  prisluhniti svojemu telesu, se tudi ne boste prenejedali. Prav tako zelo pozitivno na prehranjevanje vpliva kuhanje in uživanje v hrani v energijsko uravnoteženem okolju. S tega vidika se čimprej znebite vse navlake, ki veže nase slabo energijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.