Š. Š. | 6. 6. 2022, 19:20

TO so najpogostejše napake pri pranju perila

Profimedia

Pranje perila je tako rutinska stvar, da jo velikokrat izvajamo povsem podzavestno in tako, kot smo se nekoč naučiti. Pa veste, da večina izmed nas pri tem dela iste napake? 

Povsem majhne, a vsakodnevne napake lahko oblačilom skrajšajo rok trajanja, pa tudi pranje velikokrat ni tako učinkovito, kot bi lahko bilo.

Kaj torej delamo narobe in kako je prav?

Preveč detergenta

Več ni nujno vedno – več. Več detergenta ne bo bolj očistilo oblačil, ampak lahko deluje celo nasprotno! Če se ustvari preveč pene, ta na oblačilih pusti lepljive dele, na katere se umazanija bolj lepi. Zato je treba pri doziranju upoštevati priporočeno količino.

Razvrščanje po materialih

Če večina svetlejša oblačila loči od temnejših, pa se ta disciplina pri materialih malo izgubi. Težje materiale, kot je jeans, je dobro ločiti od lažjih, kot so srajce. Bolj grobe tkanine, gumbi in zadrge namreč lahko med pranjem poškodujejo nežnejša oblačila.

Pomembno je tudi, da pred pranjem zapnete vse zadrge. Zobci namreč lahko poškodujejo druga oblačila. Gumbe pa je treba pustiti odpete, da se prostori med gumbi ne raztegnejo ali celo strgajo. Obrnite žepe hlač, da se dobro operejo.

Pralni stroj poka po šivih

V želji po ekonomičnosti in čim hitreje končanem opravilu boben pralnega stroja pogosto preveč napolnimo. A oblačila za kakovostno pranje potrebujejo prostor.

Po vsakem pranju naj se stroj osuši

Mokro okolje je raj za bakterije. Da se v pralnem stroju ne bo pojavil neprijeten vonj, po vsakem pranju vratca pustite odprte vsaj toliko časa, da se stroj dobro osuši. Pomembno je tudi redno čiščenje pralnega stroja.

Čiščenje sušilnega stroja

Zelo pomembno je tudi čiščenje sušilca. Po vsakem sušenju je potrebno vzeti ven filter in odstraniti vsa nabrana vlakna.       

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.